Olomouc hostí mezinárodní soutěž básníků. Šestý ročník čtení současné poezie s názvem Cena Václava Buriana

28. září 2021

Básníci ze čtyř evropských zemí se dnes utkají v Olomouci o Cenu Václava Buriana. Mezinárodní porota na ni nominovala zástupce Polska, Německa, Slovenska a Česka. Číst budou současnou poezii. Podle organizátorů se jedná o jediné básnické klání tohoto druhu v Evropě. Česko na něm bude zastupovat básník, překladatel, literární kritik a pražský herec Ondřej Macl.

bedekr ceny Václava Buriana

Nominaci na cenu má na starosti mezinárodní porota a výběr není omezený. „Na cenu Václava Buriana lze nominovat i začínajícího básníka, takže ten výběr je velice pestrý. Je to skutečně něco zajímavého v tom ohledu, že žádná jiná taková cena, která by sdružovala tyto 4 národy, neexistuje,“ říká předseda Výboru pro Cenu Václava Buriana David Voda.

Soutěž se odehraje ve Velkém studiu Českého rozhlasu Olomouc a je zdarma přístupná veřejnosti. „Vítěz získá tisíc Eur a krásnou palladiovou brož podle návrhu rakousko-českého výtvarníka Martina Buriana, pak získá pozvání na mezinárodní knižní veletrh do Lipska, kde ve spolupráci s nakladatelstvím hochroth Verlag chceme příští rok pořádat veřejné čtení právě pro vítěze. Kromě toho se také uděluje cena diváků, ta je také honoráva 100 Eury, o té rozhodnou právě diváci a tímto bych je rádpozval,“ pokračuje David Voda.

Vedle básnické soutěže výbor uděluje také cenu za kulturní přínos středoevropskému dialogu, který letos převezme rakouský novinář a spisovatel Martin Pollack. „Muž, který se proslavil knihou o vlastním otci, která zpracovává velmi neblahé rodinné dědictví, protože jeho otec byl vysoký nacistický pohlavár a zemřel na konci války. Byl objeven v bunkru. Jeho syn, kterého nikdy nepoznal, o něm napsal Knihu mrtvých bunkrů, ta byla přeložena i do češtiny. Má za sebou vynikající kariéru jako polonista. Věnoval se pohnutým dějinám Haliče, židovské emigrace, emigrace do spojených států v 19. a 20. století atd.,“ doplnil Voda.

Cena navazuje na činnosti olomouckého novináře, polonisty a básníka Václava Buriana, který do roku 1989 publikoval především v samizdatu.

autor: bam
Spustit audio