Olomoucké vrchní státní zastupitelství má nové vedení. Dlouholetého šéfa Ivo Ištvana nahradil Radim Daňhel

15. červenec 2022 11:21

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci vede od čtvrtka Radim Daňhel. Dosud pracoval jako okresní státní zástupce v Kroměříži. Do nové funkce ho oficiálně jmenoval ministr spravedlnosti. Křeslo šéfa olomouckého vrchního zastupitelstvé se uvolnilo v dubnu po odchodu Iva Ištvana na Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) v Brně.

„Musím se seznámit s lidmi, se základními agendami a to vlastně všechno,“ okomentoval náplň svých prvních pracovních dnů v Olomouci nový šéf vrchního státního zastupitelství Radim Daňhel. Do funkce jej navrhl nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

„Já jsem především se snažil najít člověka, který by byl čestným, který by byl slušným, aby navázal na poměrně slušnou působnost zdejšího státního zastupitelství a aby je vedl bez ohledu na to, jaká jsou přání různých skupin, různých osob a aby prostě neuhnul, když na něho budou vyvíjeny nějaké tlaky,“ uvedl Stříž.

První úkol: Najít nového náměstka 

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS přijel osobně do Olomouce Daňhela představit. „Jsem přesvědčený, že to je čestný člověk, který na to místo patří. Je samozřejmě otázka, jak mu půjde rozhodování nebo práce s lidmi. Ale v Kroměříži to zvládal, pokud já vím, na výbornou, tak si pouze posune o něco výš. A já myslím, že má veškeré předpoklady tu funkci zvládnout,“ zmínil Blažek.

Jako první úkol mu ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS zadal najít si náhradu za odcházejícího náměstka Pavela Komára. Ten na svůj post rezignoval. „Protože náměstka jmenuje ministr, tak budu očekávat personální návrh pana nového vrchního státního zástupce na svého nového náměstka, což bychom měli vyřešit během léta,“ dodal Blažek.

Daňhel chce analýzou objevit nedostatky

Pavel Komár je aktuálně na dovolené a na SMS zprávy ani volání nereaguje. Daňhel novinářům při tiskovém brífingu řekl, že se k dalším případným personálním změnám nebo úvahám o nich zatím nemůže vyjádřit. S ministerstvem spravedlnosti ale chce jednat o analýze, která měla odhalit nedostatky ve fungování olomouckého vrchního státního zastupitelství.

autor: kra
Spustit audio