Olomoucký rozhlas oslavil 70 let úterním koncertem skupiny Žalman a spol.

14. říjen 2019

Koncert skupiny Žalman a spol. v sále Reduta Moravské filharmonie Olomouc u příležitosti oslav 70. výročí založení a 25 let samostatného vysílání Českého rozhlasu.

Pavel Lohonka právem patří mezi české folkové legendy a je jedním z tvůrců, kteří ovlivnili dnešní podobu české folkové scény. V sezoně 2019 skupina přináší svým fanouškům film na DVD, doplněný i o audionosič s filmovou hudbou. Vedle prací na filmu však skupina nezahálela a připravila dvojalbum "Moje nevšední roky," které přináší posluchačům celkem třicet skladeb. Také vyšel dlouho očekávaný "Žalmanův velký zpěvník" se 176 písněmi na 208 stranách.

Žalman působí na hudební scéně od roku 1968, nejprve ve skupině Minnesengři, později v roce 1982 založil vlastní kapelu Žalman & Spol, která v různých sestavách koncertuje nepřetržitě až do současnosti. Poslední obměna sestavy proběhla v únoru 2017. Vedle Petra Novotného, stojícího po Žalmanově boku již 25 let, a zpěvačky Michaely Hálkové, stanul kytarista Petr Havrda, přinášející svěží nové nápady v aranžích písní.

Záznam koncertu si můžete přehrát na našem YouTube kanálu. 

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.