Olomoučtí studenti mají vlastní minipivovar. Zkoumají vliv piva na lidské zdraví i jeho roli v historii

1. září 2022

Studenti Univerzity Palackého v Olomouci se budou už zanedlouho učit ve vlastním experimentálním pivovaru. Ten pro ně univerzita zřídí ve sklepních prostorách Filozofické fakulty. Budou v něm zkoumat například roli různých bakterií při kvašení piva. Ale nejen to.

Lukáš Kučera z Katedry analytické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci zpod stolu vytahuje varnu piva. Nacházíme se v jedné z kanceláří v prosklené budově fakulty, která se prozatím trochu netradičně změnila v minipivovar.

Máme technologii, kterou využívají hlavně domácí sládci. Nepotřebujeme proto velké kvasné kádě, stačí nám nádoby o objemu 30 litrů, ve kterých provádíme experimenty,“ popisuje Lukáš Kučera.

Před námi na stole stojí šest bílých plastových nádob, ve kterých pivo kvasí. Celý proces vidíme v kvasné zátce. „Kvasíme nejstarší české pivo, které objevili na našem území. Hořkost je dána hlavně obsahem bylin, v každé nádobě je jiný obsah těchto bylin.“

Spolupráce mnoha oborů

Pravěké pivo, které právě teď na katedře analytické chemie vaří, budou zkoumat třeba archeobotanici. Na vaření se ale může podílet kdokoliv – například archeologové, kteří nádoby se zbytky nápoje naleznou, nebo lingvisté, kteří můžou při svém bádání zkoumat recept.

Spolupráci teď přírodovědci domlouvají i s lékařskou fakultou. „Cíl, kam to směřuje, je vliv látek z piva na střevní mikrobiom. Druhou věcí je vliv piva na zmenšení nebo zvýšení tlaku.“

Všechny látky pod kontrolou

Výhodou vlastního uvařeného piva je podle Kučery fakt, že vědci budou mít pod kontrolou všechny látky i jejich proměny. Do vaření a zkoumání by se prý mohla zapojit celá univerzita. Studentům škola předmět Cvičení z chemie piva nabídne už v letním semestru.

autoři: Barbora Taševská , als
Spustit audio

Související