Olympiáda v Londýně 1908. Vznikl stadion pro 93 tisíc diváků

13. červenec 2022

13. července 1908 byly zahájeny IV. Olympijské hry v Londýně.  Zakladatel her Pierre de Coubertin chtěl po fiasku v Saint Louis vrátit soutěži antickou vznešenost. Proto se měly uskutečnit v Římě. Přípravy však překazil výbuch sopky Vesuv a vláda finance přesměrovala na obnovu Neapole. Iniciativy se ujal britský aristokrat a sportovec lord Desborough. Díky jeho aktivitě se podařilo získat finance na vybudování zcela nového stadionu White City Stadium pro 93 tisíc diváků.

Na tehdejší dobu šlo o téměř univerzální sportoviště ušité olympijským soutěžím doslova na míru.

Na stadion se vešel i stometrový bazén

Škvárovou atletickou dráhu totiž po vnějším obvodu lemoval betonový ovál pro cyklisty a uvnitř byly kromě klasického hřiště pro míčové hry také plochy pro gymnastiku a zápasnické pódium. Dovnitř oválu se vešel i stometrový plavecký bazén s věží na skokové disciplíny. Bylo to poprvé, kdy olympijští plavci závodili v bazénu.

Londýn je doposud jediným městem, které se může pyšnit tím, že Olympijské hry pořádalo celkem třikrát. V letech 1908, 1948 a naposledy v roce 2012. Tento unikát ale Londýnu už dlouho nevydrží. V roce 2024 ho, řečeno sportovní terminologií, dotáhne Paříž a symbolický hattrick dovrší v roce 2028 i Los Angeles.

Spustit audio

Související