Olympionici se v Tokiu připravují na start her. Komplikace jim způsobuje hlavně počasí a covid-19

21. červenec 2021

Radiožurnál a digitální stanice Radiožurnál Sport jsou jediná česká rádia, která mohou vysílat živě z olympijských her v Tokiu. Na místě už je i náš tým reportérů, kteří vám budou dění na japonském ostrově Honšú každý den zprostředkovávat. V Tokiu už také mluvili s některými českými sportovci, kteří si už zvykají na neobvyklé podmínky – vysoké teploty a vlhkost vzduchu. 

Čtěte také

„Já mám teplo ráda, ale tady je až moc velké. Klidně by mohlo být o pár stupňů méně,“ usmívá se skeetařka Barbora Šumová. Spíše jde o o trpký úsměv. Vedro totiž není střelcům jen na střelnici.

„Zatím si užíváme teplo velice efektivně. Dokonce i větráme pokoj, abychom si trochu zvykli na teplotu, ale dnes to předčilo naprosto všechno,“ stýská si David Hrčkulák. Na teploměru bylo v úterý vysoko přes 30 stupňů a to může být český reprezentant ve střelbě vzduchovou puškou rád, že si nevybral jinou disciplínu. V halách je sice také velké teplo, ale alespoň je tam stín. Skeet a trap se ale střílí na přímém slunci a v těžkém střeleckém oděvu je pořádné teplo.

„Je pravda, že jsme měli takovou zátěžovou zkoušku, protože jsme hodinu čekali, než jsme si vůbec vystřelili a potom jsme šli hned na další položku, takže jsme byli celkem dvě hodiny na přímém slunci. Zvládli jsme to, přizpůsobíme se, ale je to úplně jiné počasí, než jsme zvyklí,“ komentuje tokijské počasí Jiří Lipták. 

Právě to, jak se střelci vyrovnají s tamními podmínkami by mohlo rozhodovat o medailistech. „Určitě to bude hrát roli v tom, že člověk bude rychle ztrácet energii – jek mentální, tak fyzickou, ale nebude to úplně to hlavní,“ myslí si skeetař Jakub Tomeček.

Olympiáda v době pandemie

Kromě tropického počasí dělá problémy i pandemie koronaviru. Českým plážovým volejbalistkám Barboře Hermannové a Markétě Nausch Slukové se komplikuje příprava na turnaj. Jsou na pokoji, cvičí vedle postele a na balkóně si hází s medicinbalem. Kvůli pozitivnímu testu na koronavirus trenéra Simona Nausche jim nebylo dovoleno opustit olympijskou vesnici a pravděpodobně se nedostanou ani na středeční trénink. 

„Je to obrovský problém a to nejen kvůli absenci tréninku na písku, ale i kvůli tomu, že vůbec neví, co s nimi bude a co se odehrává. Informace skoro nemají,“ popisuje redaktor Radiožurnálu Sport Štěpán Pokorný přímo z Tokia. Už v sobotu by přitom měly nastoupit do zápasu proti domácím Japonkám.

„Je to opravdu velká improvizace a na písku jsme vlastně byly od minulého týdne 40 minut a od té doby jsme nemohly sáhnout na míč. O nějaké kvalitní a adekvátní přípravě nemůže být řeč,“ popisuje Markéta Nausch Sluková.

Olympiáda živě na Radiožurnálu Sport!

Nenechte si ujít jedinečnou atmosféru olympijských her v Tokiu, i když budete tou dobou zrovna v práci nebo na cestách, a poslouchejte přímé přenosy na Radiožurnálu Sport. Naladíte nás na digitálních rádiích DAB+, na internetu nebo v televizní síti DVB-T2. A poslouchat Radiožurnál Sport můžete jednoduše také ze svého mobilního telefonu nebo tabletu v aplikaci mujRozhlas. Tam najdete také kompletní audioarchiv našeho vysílání.

Covid už vyřadil dva české sportovce

Pozitivní výsledek testu na covid-19 si bohužel ve středu vyslechl stolní tenista Pavel Širuček a je tak druhým českým sportovcem a čtvrtým členem výpravy, kterému přísná protiepidemická pravidla účast na olympiádě znemožní.

„Celá situace nás nesmírně mrzí. Moc jsem se obával toho, že dojde i ke sportovním tragédiím. Jenže šíření viru nikdo z nás nedokáže úplně ovlivnit, ať se chrání sebelíp. Musím říct, že obdivuji, s jakým postojem se k téhle situaci postavil jak Pavel, tak před ním i Ondra Perušič a Simon Nausch,“ uvedl sportovní ředitel výpravy Martin Doktor v tiskové zprávě a dodal: „I nadále spolupracujeme s japonskými organizátory.“

Spustit audio

Související

Sledujte nás