Ombudsmanem Českého rozhlasu se stal Milan Pokorný

2. květen 2016

Český rozhlas má od 1. května ombudsmana. Pozici bude zastávat dosavadní šéfredaktor Týdeníku Rozhlas a dlouholetý spolupracovník ČRo Milan Pokorný. Ve své nové funkci se bude věnovat postřehům, nápadům a stížnostem posluchačů, odpovídat na ně a vyhodnocovat je. Zároveň bude perspektivní posluchačské ohlasy poskytovat rozhlasákům jako náměty k jejich další práci.

„Budu intenzivně komunikovat s posluchači o tom, co jim na vysílání Českého rozhlasu vyhovuje více a co méně. Budu se snažit, aby jejich racionální podněty nespadly pod stůl. Rozhlasové umělecké i novinářské žánry – to je z podstaty věci stálý pramen konfliktů všeho druhu. Umělci i novináři mají právo na svobodné, často razantní projevy. Ale veřejnost často na prvním místě vidí instituci, a až na druhém místě konkrétní osobu. Kancelář ombudsmana by měla být prostorem, v němž se bude docházet k rozumné shodě,“ uvedl ombudsman Milan Pokorný.

Zřízení pozice rozhlasového ombudsmana deklaroval generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral již ve svém kandidátském projektu. „Pluralitu ve vysílání média veřejné služby považuji za hlavní ukazatel jeho kvality, objektivity a nestrannosti. Věřím, že pro vedení dialogu s posluchačskou veřejností je právě Milan Pokorný ideálním kandidátem,“ uvedl generální ředitel René Zavoral.

Milan Pokorný vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor čeština-dějepis. Působil jako redaktor literárního časopisu Kmen (později Tvar), od roku 1990 pak v Týdeníku Rozhlas, od roku 1994 byl jeho šéfredaktorem. V letech 1996 až 2007 působil jako šéfredaktor odborných periodik vydávaných ve spolupráci s MPSV, v roce 2007 se vrátil na šéfredaktorský post v Týdeníku Rozhlas, jemuž určil nový formát a obsah. Je autorem mnoha knih, překladatelem, redaktorem, novinářem a vysokoškolským pedagogem.

Spustit audio