Omezení chovu vlků a nové ploty, šumavský park mění pravidla v návštěvnických centrech

9. březen 2018

Správa národního parku Šumava musí změnit některá pravidla v chodu návštěvnických center. Důvodem je zvýšení bezpečnosti návštěvníků i samotných zvířat. 

Po třech letech provozu musí Správa národního parku Šumava zasáhnout do chodu svých návštěvnických center. Moderní zařízení za téměř 150 milionů korun ukazují zvěř v jejím téměř přirozeném prostředí. Jenže v centru na Kvildě jelen napadl člověka a v centru na Srní zemřelo už několik vlků. Správa parku teď proto omezí jejich chov. Současná smečka čítá devět vlků, za poslední roky jich ale pět uhynulo.

„Se nám stalo, že z pěti narozených byla odchována tři vlčata. To bych řekl, že je úplně normální vývoj, ale bohužel tři vlci se nezačlenili úplně do smečky a smečka si to s nima vyřídila. Jednoho jsme našli uhynulého ve výběhu a dva jsme museli nějakým způsobem řešit ve spolupráci s veterinářem, protože ti byli zraněni neslučitelně se životem," popsal situaci vedoucí návštěvnického centra v Srní Jiří Kec s tím, že vlci ve smečce jsou k těm, kteří se nepodřídí pravidlům smečky, velice krutí. Na rozdíl od volné přírody tady nemá odmítnuté zvíře možnost od smečky odejít.

Správa parku vlkům nasadí antikoncepci, řešením je i kastrace

Problémem v současné době také je, že Alfa samice zřejmě čeká další mláďata. Jiří Kec by ocenil, kdyby bylo možné dát odstavená vlčata do jiných chovů, což se ovšem prý podařilo pouze v jednom případě. Do fungování vlčí smečky tak musí zasáhnout správa parku.

„My můžeme mít v tom výběhu až patnáct zvířat, ale máme koncepci, že v momentě, kdy tam bude deset zvířat a více, budeme už řešit další vývoj té smečky, do kterého budeme muset zasáhnout. Těch možností je několik, ať je to antikoncepce nebo to bude možná až kastrace," vysvětlil postup mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Správa národního parku teď ale bude muset kromě zásahu do chovu vlků připravit i další technická opatření. Provoz center totiž ukázal, že jsou potřeba i nové ploty. V centru na Srní třeba kvůli neukázněným návštěvníkům, kteří nerespektují daná pravidla.

„Největším nešvarem je to, že lidé i přes zákaz chodí se svými psy k výběhu s vlky. To je opravdu velký nešvar, který stresuje jak ta zvířata ve výběhu, tak i ty psy, které mají ti lidé na vodítku," uvedl Jan Dvořák.

Nové ploty by v návštěvnických centrech mohly být už v květnu

V centru jelenů na Kvildě bude také nutné postavit nový plot. Tady je důvodem hlavně to, aby už nemohlo dojít k dalšímu napadení člověka jelenem. Obě návštěvnická centra ale postavila správa parku za přispění evropské dotace a to s sebou nese jisté komplikace. Dotace totiž byla přidělena na základě konkrétního projektu, který má jasná specifika a ta musí vedení parku po určitou dobu udržet.

„Teď je to aktuálně okolo sedmi let. Takže veškerá ta opatření, která my budeme chtít udělat v rámci bezpečnosti návštěvníků a klidu pro zvířata, budeme muset konzultovat s poskytovatelem dotace, což je operační program životního prostředí. Uvidíme, jak to dopadne," řekl mluvčí šumavského parku Jan Dvořák.

Podle Jana Dvořáka by vedení parku chtělo s poskytovatelem dotace prokonzultovat možná řešení ještě do konce března. V ideálním případě by pak mohly být nové ploty hotové do května. Centrum vlků na Srní zůstává přístupné bez omezení, výběh jelenů na Kvildě je ale uzavřen. Podrobnosti najdete zde.

autoři: en , sch
Spustit audio