Pohádkové příběhy ze Šumavy. Bylo, nebo nebylo? Na Šumavě je všechno vždycky trochu jinak

27. srpen 2023

O zdejších strašidlech se vyprávějí příběhy už odedávna, ale stejně tak je Šumava plná lidí, které byste jinde nenašli. I pro zdejší podnebí však platí, že v pohádkách má dobro vždycky navrch. V Hajajovi vám tentokrát budeme číst z knížek básníka a spisovatele Ondřeje Fibicha. Uslyšíte vyprávění o posledním šumavském drakovi, o Slaničce Dobrodějce a Drátiskovi nebo o kouzelném koníkovi z nebe, který dětem splnil všechna přání.

Čte: Josef Jelínek
Připravil: Dominik Mačas
Napsal: Ondřej Fibich
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2017

O Bětušce a Hanzíčkovi

Šumava je rozsáhlé pohoří, které se rozkládá na hranicích Čech, Rakouska a Německa. Samotný název Šumava prý pochází z jazyka starých Slovanů. Šuma znamenalo hvozd nebo hustý les. A takový les, jak je známo, v sobě skrývá nejedno tajemství. Může tam být košík hřibů, ale taky strašidlo! Ale kdo by hned myslel na nejhorší? V takovém lese můžete potkat třeba i Bětušku a Hanzíčka, kteří nejsou vůbec strašidelní, zato trochu popletení.

O zrzavé píšťalce

Pohádka vypráví o zrzavé píšťalce, která měla zvláštní kouzelnou moc. Jakou? To se dozvíte z příběhu z knížky Ze Šumavy špalíček pohádek a básniček.

O tom, co bylo na konci trubičky

Máte rádi sladkosti? Sušenky, čokoládu, bonbóny? A co takové ty plněné trubičky s čokoládou? O nich právě vypráví tato pohádka.

O posledním šumavském drakovi

No, tomu nebudete věřit. Už jste to slyšeli, že na Šumavě žili draci? No vážně, poslechněte si tohle vyprávění skřítka Hajaji.

O koníkovi z nebe

Na Šumavě býval vždy tvrdý chlebíček a zvlášť v zimě, když celý kraj zapadal sněhem. Byl to ale také čas vyprávění příběhů, třeba jako je ten o koníkovi z nebe.

O Drátiskovi

Bylo nebo nebylo? Na Šumavě je všechno vždycky trochu jinak. O zdejších strašidlech se vyprávějí příběhy už odedávna, ale stejně tak je Šumava plná lidí, které byste jinde nenašli. Třeba tohleto chlapisko Drátisko. Už jste o něm slyšeli? Ne? Tak poslouchejte...

O Slaničce Dobrodějce

Abyste věděli, Šumava nejsou jenom strašidla nebo různí podivíni. Ale žila tu vždycky taky spousta dobrých lidí. Jednou z nich byla i Slanička Dobrodějka. To je zvláštní jméno, viďte... Tak si poslechněte, jak k němu přišla.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.