Ondřej Konrád: DCA, SPD a PRO

20. květen 2023

Víc než dvacet let jsme měli na našem území okupační armádu. Samozřejmě sovětskou. A termínem „naše území“ je míněna skutečně dnešní Česká republika, i když tehdy šlo o Československo. Jenomže ve slovenské části federace se Rudá armáda neusadila, Brežněva zajímala její blízkost u hranice sovětského impéria se Západem.

Proto jsou možná dnes Češi většinově vůči počínání Ruska také vyhraněnější než nemalá část Slováků. Měli jsme ruské okupanty prakticky neustále na očích.

Argument před obhajobou mandátu

Čehož ovšem před lety paradoxně využili odpůrci myšlenky instalace amerického protiraketového radaru v Brdech, když jim hezky nahrál Václav Klaus argumentem, že jsou prý Češi na cizí vojáky u nás jaksi historicky citliví.

Čtěte také

No, roku 2007 měl před sebou obhajobu prezidentského mandátu, který získal i díky, možná dokonce především, hlasům zákonodárců KSČM. Nakonec ovšem USA od radaru, tehdy by měl mimo jiné hlídat hrozbu z Íránu, samy ustoupily; prezident Obama sázel na „appeasement“. Pro leckoho naivně.

A do určité míry se někdejší povyk kolem radaru nyní vrací. Když má ministryně obrany Černochová před podpisem dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o spolupráci v oblasti obrany (anglická zkratka je DCA). A jelikož deník Právo označil cestu Černochové do Washingtonu za „utajovanou“, uvítal to předseda SPD Okamura, podle něhož je mise „arogance a drzost“.

A to hlavně proto, že dohodu považuje za cosi jako přípravu pro regulérní americkou základnu. A tak opět přichází ke slovu údajná našinecká alergie na „přítomnost jakýchkoli cizích vojsk na území České republiky“. K čemuž by ovšem leckdo poznamenal, že není cizí armáda jako cizí armáda a že na rozdíl od ruské by měl z případné americké naopak pocit bezpečí.

Přetahovaná o tytéž voliče

Čtěte také

A v omezené míře se ovšem s přítomností Američanů u nás počítá, neboť by na vojenských letištích měli mít na starosti americkou techniku české armády, vlastně jako servismani. Nějací by tu tedy pobývali.

Čemuž sice Okamura nezabrání, dohoda po podpisu musí ještě projít parlamentem, ale s tím nebude problém, nicméně šéf SPD aspoň hlasitě bouří. A pokud možno dřív, než se „vlasteneckého tématu“ ujme lídr rivalské strany PRO Rajchl. Na jehož akcích se mimochodem vyskytují i protagonisté oné dávné pře o brdský radar. Čili v kategorii protiamerických protestů vlastně profesionálové.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Okamura sice neprosadil, aby se dohoda probrala důkladně ve Sněmovně ještě před víkendovým odletem Černochové, ale je jisté, že o věci toho ještě uslyšíme dost a dost. I když to v časech přes rok trvající ruské agrese na Ukrajině obecně moc znít nebude. Ale jde o jisté voliče, o které se Okamura s Rajchlem už začali přetahovat.  

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio