Ondřej Konrád: O dost jiná další milost proti zásadám

22. listopad 2022

Prvé tři roky ve funkci nic, pak i ve druhém období dohromady těsně přes dvacet. Taková je dosavadní bilance milostí udělených prezidentem Zemanem. Který tuto výsadu zprvu úplně odmítal coby málem feudální relikt a částečně jí delegoval na resort spravedlnosti. Vyjma případů odsouzených a zároveň nevyléčitelně nemocných.

V jejichž prospěch byl ochoten zasáhnout osobně. Jenomže v jednom případě pak šlo o člověka údajně nemohoucího a ve skutečnosti horlivě podnikajícího.

Čtěte také

A Zeman udělil ovšem i milosti lidem zdravým jako řípa, a zdaleka nikoli jen proto vnímané skandálně: totiž mnoha soudními instancemi uznanému nájemnému vrahovi, a také řediteli lánské lesní správy, který měl jít do vězení za ušití veřejné zakázky na míru spřátelené firmy. Přičemž u Jiřího Kájínka šlo o prezidentův hrubý populismus a u pana Baláka o úzce provázané vztahy v Zemanově nejbližším okolí.

Milost jako náprava

O to více tedy může překvapovat, že se končící hlava státu chystá – a už to ministru spravedlnosti dovolila zveřejnit – dát další pardon polské dvojici odsouzené za nelegální obchody s psychotropní tekutinou, součástí jihoamerických šamanských obřadů.

Čtěte také

Která za to dostala absurdně drastické tresty osm a půl a pět a půl roku, přičemž šlo o dolní hranici příslušné sazby! To by tedy prezident zohlednit mohl. Jenže o milost pro manžele Kordysovy žádal šéf poslaneckého klubu Pirátů Michálek, a to by ještě tak před rokem a půl stačilo, aby Miloš Zeman spíš nevyhověl.

Ale hlava státu vyhlíží v poslední době obecně vstřícněji než dřív. A zdá se, že si tentokrát nechala jednak znalci vysvětlit, že v onom nápoji se vyskytující látka označovaná zkratkou DMT není návyková a ani jinak nebezpečná. Byť se omylem na seznamu nebezpečných drog vyskytuje.

Jenže expertní posudek v tomto smyslu soud pominul. Stejně jako nepřistoupil k možnosti snížit trest odnětí svobody. Jenže to by se mu nejprve musel zdát „nepřiměřeně přísný“. A pak také evidentně prezident popřál sluchu šéfu resortu spravedlnosti Pavlu Blažkovi, ke kterému má z Fialovy vlády rozhodně nejblíž, a který nejspíš prezidentovi naznačil, že vlídný zásah do veřejností sledované kauzy zapůsobí dobře.

Průchozí Hrad a pivo cestou

Definitivní odchod z funkce se blíží a čím plynulejší bude, tím lépe. Proto Miloš Zeman přece náhle usiluje, aby dokořán otevřely dokořán hradní brány a zmizely otravné kontroly. Zavedené ovšem krátce po známém happeningu s obřími trenýrkami.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

A prezidentská kancelář také hodlá probudit léta mrtvou restauraci Vikárka, přičemž by ceny v podniku literárního pana Broučka měly být bezmála lidové. Však ještě uvidíme, jaké další k poddaným vlídné nápady z kopce nad Prahou přijdou. Zatím se do nich šťastně vešla ještě před pár dny nešťastná polská dvojice. Kterou by ale zřejmě po 8. březnu omilostnil kterýkoli ze Zemanových nástupců. A to při jeho rozhodování muselo také hrát podstatnou roli.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.