Ondřej Konrád: Uznaná, neuznaní a uznalý

30. listopad 2022

Člověk by nejraději zapomněl na krajně nepříjemnou směs pocitů, které před více než rokem vyvolávalo dění kolem temného stavu hlavy státu. Respektive na cynismus jistých osob z jejího nejbližšího pracovního okolí, stvrzovaný prohlašováními příslušné hlásné trouby, jaké gastronomické absurdity si prezident na jednotce intenzivní péče údajně poroučí a s gustem konzumuje.

Čtěte také

Tyto svým způsobem vrcholy zvolna vrcholící dekády dvou mandátů Miloše Zemana nám ovšem zajímavým způsobem nyní připomíná žena, která by jej chtěla na Pražském hradě nahradit.

Prozatím ministerstvem vnitra uznaná prezidentská kandidátka Denisa Rohanová. Která se, jak známo, opírá o podpisy poslanců, kterým minulými volbami skončil mandát. Což sice není zákonem zapovězeno, ale zdravý rozum říká, že by mělo jít o signatury stávajících zákonodárců.

A paní Rohanová v minulých dnech vysvětlila, že si pro podporu reprezentantů ČSSD, KSČM, ANO a jedné nezařazené poslankyně za SPD došla právě ve chvíli zdravotního Zemanova zhroucení, když se jí zdály hodně pravděpodobné brzké prezidentské volby. Ale to prý od ní nebyl žádný hyenismus. I když měla spočítáno, kolik dnů před volbou je nutno podat kandidaturu.

Čtěte také

A pak také – ve skutečně dramatickém stavu byl Zeman transportován do nemocnice až těsně po volbách. Ona tedy musela získat signatury už po prvých kratších hospitalizacích, protože dnem voleb poslanecké mandáty zanikají. Rohanová, jejímž vzorem je údajně princezna Diana, tedy kula železo ani pořádně nerozžhavené.

A momentálně, o což nejspíš od počátku šlo, budí pozornost. Jestli mezi akceptovanými kandidáty vydrží, je ale otázka. Profesor Kysela přece dal všem, kdo jsou uznáním Rohanové pobouřeni, návod, jak s tím pohnout – tedy podat stížnost. Protože sám od sebe zasáhnout do této kauzy Nejvyšší správní soud nemůže.

Soud práci neujde

Bude se ovšem zabývat stížnostmi kandidátů neprošlých, podnikatelů Janečka a Diviše, jejichž listiny obsahovaly asi těžko zvratitelnou chybovost. Ovšem u Diviše nakonec chybí jen lehce přes sto hlasů, ten by případně uspět mohl. Ale jisté to nemá. A u veřejnosti si těžko polepšil opakovaným naznačováním, jako by na něj byl brán jiný metr než na kandidáty Nerudovou a Pavla. Ačkoliv se na prvý pohled věc zdá jasná – štáby obou jmenovaných byly v kontrolách důkladné a uteklo jim nesprávných signatur minimum.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

U hlasů nakoupených od agentur, a Diviš jich jisté množství nepopírá, je ale věrohodnost nejistá. Včas si to uvědomil další neprošlý zájemce o Hrad, rovněž podnikatel Březina. S tím, že nechce Nejvyššímu správnímu soudu přidělávat práci. Dodejme – zbytečnou. Té se ale instituce v příštích dnech stejně nevyhne.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.