Ondřej Kundra o propagandě a anonymních webech: Nejde se schovávat za svobodu slova. Policie může být aktivnější

Kdo tu píše pro Putina? klade si otázku reportér týdeníku Respekt Ondřej Kundra, autor knihy Putinovi agenti, který se zabývá působením proruských webů v Česku.

„Zaměřil jsem se na web, o kterém si myslím, že je nejštvavější, konkrétně na Aeronet,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou. O tomto webu není jasné, kdo ho vlastní, kdo pro něj píše a která jména za ním stojí. „Podařilo se mi objevit konkrétního člověka, na kterého je napsán bankovní účet portálu,“ přibližuje a připomíná jméno Mariána Rohályho.

Na bankovních účtech zmíněného webu se shromažďovaly příspěvky od desítek či stovek lidí. „Částky nebyly vysoké. Aeronet asi před rokem vyhlásil sbírku, prosil lidi, kteří mají web rádi a souhlasí s jeho štvavou ideologií, aby přispěli,“ popisuje Ondřej Kundra. Peníze by tedy mohly pocházet od fanoušků webu.

„V Evropě se ale vyskytují případy crowdfundingových kampaní, během nichž chodily na účet částky od ruských bezpečnostních služeb. Kampaň byla jen zástěrka. Jak je to v případě Aeronetu, to zatím nevím,“ přiznává.

Čtěte také


Každý zná jméno média, které za mnou stojí, každý si může ověřit způsob mé práce. Kdokoliv mě může konfrontovat s jiným pohledem na věc. Snažím se být transparentní, což se o lidech, kteří píší pro anonymní weby, říct nedá.

Současně připomíná, že se nemůžeme jen schovávat za svobodu slova. Měla by být policie v případě anonymních webů aktivnější? „Vždy lze být aktivnější. Policie něco dělá, ale jsou tu cesty. Na účtech Aeronetu se skládají drobné částky. Je otázka, jestli takové příspěvky jsou zákonné,“ zamýšlí se Ondřej Kundra a varuje před anonymními weby: „Šíří nepravdivé informace a jsou nebezpečné.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio