Ondřej Šefců

18. září 2009

"Chovali jsme se jako ohleduplní hosté," tvrdí architekt Ondřej Šefců, kteří dohlíží na rekonstrukci Karlova mostu a shromažďuje o něm informace. Do studia přinesl ukázku autentické malty použité při stavbě. Kolik vajec by mohl malý úlomek obsahovat, si Ondřej Šefců není jistý. V sobotu 19. září bude hostem herečka Jana Krausová.

Dodnes nemáme dostatek informací k tomu, abychom mohli určit, zda byla vejce do malty přidávána nebo ne. "Nevíme, jestli je vaječná bílkovina schopna přežít v takovém prostředí jakým je vltavské koryto," uvádí spekulace o vejcích na pravou míru Ondřej Šefců.

Severně od Karlova mostu našli památkáři základy Juditina mostu pocházející ze 12. století. Při jejich odkrývání pomáhali archeologům i policejní potápěči. "Ostří hoši, kteří loví utopence, se stali součástí archeologického týmu. Zadali jsme, kde bychom měli hledat a oni se potápěli. Byli nadšení, fotili a zakreslovali polohu románských základů," pochvaluje si spolupráci Ondřej Šefců.

Poukazuje však na negativní následky, které by pro památku znamenalo vyzvednutí. "Dřevo se může rozpadnout v prach," varuje Ondřej Šefců. Archeologický tým zatím jen nahlédl pod vodní hladinu a snaží se zbytek památky dokumentovat.

S rekonstrukcí Karlova mostu padají některé mýty. Například i ten, podle kterého postavil most Petr Parléř. "Parléř byl mladý a invenční, ale na stavbu takového díla bylo třeba někoho zkušeného. Pro stavbu Karlova mostu byla potřeba znalost zakládání v proudící vodě a lehčených betonů," říká k tomu Ondřej Šefců. Podle nejnovějších teorií měl most postavit mistr Otto. Petr Parléř se však na stavbě také podílel.

A co si Ondřej Šefců myslí o magické řadě čísel 135797531, která by měla odpovídat datu a času položení základního kamenu Karlova mostu? "Nemáme doklady o tom, že to tak bylo. Datum 9. 7. je pravděpodobné, ale pochází až z renesanční kroniky. Ostatní čísla spočítal astronom až ve 12. století," upřesňuje.

Za nejpozoruhodnější objev považuje Ondřej Šefců odhalení části nedotčených základů mostu. "Podařilo se nám vyprostit mlýnský kámen a skutečně se díla dotknout," popisuje.

Odkud Ondřej Šefců čerpá informace o Karlově mostě? Vede mostem tajná chodba? A byl při položení základního kamenu přítomen Karel IV.? I to se dozvíte, pokud si poslechnete záznam rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Ondřejem Šefců i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.