Online festival Prix Bohemia Radio zná vítěze 36. ročníku

14. říjen 2020

V pořadí 36. ročník mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio představil na slavnostním vyhlášení tři nejlepší tvůrce děl v kategoriích Dokument, Reportáž, Drama a Multimédia.

Každý poslechový den byla nezávisle na odborné porotě udělena Cena studentů. Cena Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře byla porotou prezídia Herecké Asociace udělena Ondřeji Brouskovi za hlavní roli Dmitrije Šostakoviče ve hře Tři životy Dmitrije Šostakoviče.

Soutěžní kategorie Dokument nabídla pohled do světa milovníků ptactva, cestu za vlastním já i svědectví o lidských traumatech. Finálová díla v mezinárodní sekci Reportáž zase zavedla posluchače k problematice mexicko-americké hranice nebo přiblížila situaci romské kolonie v malé vesničce nedaleko maďarské metropole. Drama nabídlo dramatický epos, hororovou povídku nebo pohádku. Oficiální premiéru měla při letošním ročníku sekce Multimédia. Druhá mezinárodní sekce představila projekty, které inovativním způsobem zpřístupňují konzumaci audia a posluchačům nabízí nejenom zvuk, ale také interakci s dalším obsahem.

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral na vyhlášení výsledků Prix Bohemia Radio

„Rád bych pogratuloval vítězům a zároveň bych chtěl poděkovat všem, kteří se na organizaci festivalu v této netradiční podobě podíleli. Posláním Prix Bohemia Radio je zvyšovat kvalitu rozhlasové tvorby, která vytváří a šíří kulturní hodnoty. A právě to je v této nelehké době velmi důležité,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Na Prix Bohemia Radio 2020 byla odbornou porotou v mezinárodním složení oceněna následující díla:

Dokument

  1. Zpověď, autor: Magdaléna Trusinová
  2. Po večeři, autor: Lumír Košař
  3. Vábení – síť – Kroužkování – let, autor: Filip Jakš

Reportáž

  1. Vztek a beznaděj na obou stranách plánované zdi na mexicko-americkém pomezí, autor: Jan Kaliba, Český rozhlas
  2. Dawid, autor: Agnieszka Szwajgier, Polské rádio, Polsko
  3. Úplně malé zpívání, autoři: Bea Kiss a Erika Farkas, MTVA, Maďarsko
Vyhlášení výsledků doplnilo vystoupení Clarinet Factory

Drama

  1. Nezrození, autoři: Paul Plamper, Julian Kamphausen, režisér: Aleš Vrzák, dramaturg: Martin Velíšek, autor hudby / zvukového designu: Ladislav Železný, zvuková a technická realizace: Tomáš Pernický
  2. To strašný kouzlo podzimu, autor: Miloš Urban, dramatizace: Vít Vencl, režisér: Natálie Deáková, dramaturg: Kateřina Rathouská, autor hudby / zvukového designu: Ondřej Gášek, zvuková a technická realizace: Dominik Budil
  3. Putování za švestkovou vůní, autor: Ludvík Aškenazy, dramatizace: Adam Svozil, Kristýna Jankovcová, režiséři: Adam Svozil, Kristýna Jankovcová, dramaturg: Lenka Veverková, autor hudby / zvukového designu: Stanislav Abrahám, zvuková a technická realizace: Radim Dlesk

Multimédia

  1. Rozděleni svobodou, Český rozhlas, prezentující: Petr Šabata, Ondřej Suchan
  2. Top News, Swedish Radio, prezentující: Olle Zachrison
  3. Zvuková mapa Luhačovic, Luhovaný Vincent, z. s., prezentující: Magdalena Petráková

Čestné uznání: Salad bowl of Prague, Integrační centrum Praha o.p.s.

V jednotlivých kategoriích byly nezávisle na odborné porotě uděleny také Ceny studentské poroty. V sekci Dokument získala ocenění Alena Blažejovská za dílo Muž, který sázel stromy. V mezinárodní kategorii Reportáž putovala Cena studentské poroty do rukou Martiny Pouchlé za Onkalo. V sekci Drama ocenili studenti hru Nezrození od autora Paula Plampera a v kategorii Multimédia byla nejlepším projektem zvolena Zvuková mapa Luhačovic od Luhovaný Vincent, z. s.

Spustit audio