Opary jsou signálem oslabené imunity

15. březen 2023

Je období různých viróz a s tím mohou souviset i nepříjemné opary. Stačí rýma, nachlazení anebo nějaká psychická zátěž, například, když se hodně rozčílíte, a může se opar objevit. Na vznik oparů má zásadní vliv naše imunita. Jako prevence pomáhá dostatek vitamínu B.

Opary jsou virového původu. Způsobují je tzv. herpes viry. Viry herpes zoster mohou způsobovat i závažnější onemocnění - plané neštovice nebo pásový opar. Naopak herpes simplex, jak naznačuje název, opary jednoduché. Ty se mohou jednotlivě vyrazit nejčastěji na rtech nebo kdekoliv na těle.

Pokud se opar objeví na těle samostatně, může dosahovat velikosti pětikorunové mince. Vznik oparu většinou cítíme už v jeho raném stadiu. Začíná se nejprve projevovat zarudnutím a v místě výskytu pak i drobnými puchýřky.

Tyto nepříjemné projevy mohou trvat několik dní. Co je podstatné, opar musíme nechat v klidu a především v suchu. Hlavně ho nesmíme nenamáčet do vody. Mohl by se zanítit.

Nejvíce pomůže klid a sucho

Hlavní léčba je klid a sucho, pomoci může i propolis, tea - tree oil nebo antivirotika, která je možné zakoupit v lékárně. Léčbou a zároveň i prevencí je vitamín B – konkrétně B komplex. Pomáhá především u lidí, u kterých je výskyt oparů velmi častý.

Pokud se oparům chcete zcela vyhnout, posilněte si svou imunitu. Zmíněné herpes viry jsou neustále v našem okolí i v našem těle a doslova pouze čekají, až se náš organismus oslabí. Proto se opary nejčastěji vyskytují při nachlazení, při únavě nebo při silném rozčílení, kdy nám imunitu oslabí naše psychika.

Spustit audio