Opatovice nad Labem mají zabránit stavbě průmyslové haly, rozhodli lidé v referendu

15. leden 2023 12:40

Obec Opatovice nad Labem na Pardubicku má zabránit stavbě průmyslové haly, rozhodli o tom lidé v referendu. Výsledky jsou platné a závazné. Developer má koupené pozemky, územní plán stavbu povoluje.

Proti hale se vyslovilo 682 lidí, obec má podle jejich názoru činit veškeré kroky, aby zabránila stavbě. S výstavbou naopak souhlasilo 477 obyvatel. Hlasování si před časem vymohla opozice, konalo se během prvního kola prezidentských voleb. Jeho vypsání předchozí vedení obce odmítalo, rozhodl o něm až soud.

Výkup, nebo změna územního plánu

„Tuto věc předložím zastupitelstvu, aby opozice navrhla usnesení, které bude řešit, jak zastavit stavbu, aby to obec nic nestálo. Jedinými kroky je výkup pozemků nebo změna územního plánu. Oba kroky jsou spřaženy s finanční zátěží pro obec, jiné východisko já osobně nevidím,“ řekl starosta Pavel Kohout (Opatovice podle vás).

Čtěte také

Nová průmyslová hala o výšce 16,5 metru by měla vyrůst blízko Opatovic nad Labem, v katastru obce. Průmyslový park má mít zastavěnou plochu skoro 24 000 metrů čtverečních a dalších více než 14 000 metrů čtverečních zpevněných ploch. Investor ji chce vybudovat na poli, které leží mezi velkou okružní křižovatkou a Čeperkou. 

Developer Czech Industrial Development usiluje o územní rozhodnutí. Odpůrci projektu se bojí, že stavbou příjezdové komunikace na obecních pozemcích se zpřístupní celý prostor a v budoucnu by na nich mohl vzniknout velký skladový komplex. Obecní silnice by měla být souběžná s dálnici D35.

Časové vyčerpání developera?

„Musíme čekat, až developer podá nějaký podnět. Obec nemusí schválit, aby na obecních pozemcích developer postavil silnici, aby tam vylil asfalt, těžko může developer obec žalovat, že nepovolil na svých pozemcích stavět. Jsou dílčí kroky, kterými můžeme developerovi znepříjemnit, stavbu oddálit na roky, vyčerpat ho časově,“ řekl ČTK opozičního zastupitel Nathaniel Filip Aras (sdružení Opatovice nad Labem a Pohřebačka pro lidi).

Podle Arase je obec podnikatelský ráj, nemá regulační plán a třeba vůbec nelimituje výškové limity staveb. Starosta se zase obává rizika, že investor bude chtít případně zmařenou investici zaplatit a může se soudit. Investor již podle něj vyčíslil případnou škodu na 120 milionů korun. Opatovice si nechaly zpracovat vlastní posudky, které počítají s částkou mezi 60 až 70 miliony korun.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související