Oprava bývalého Prioru v Pardubicích je hotová. Podívejte se dovnitř

9. září 2022 09:08

Místo jednoho roku trvala oprava bývalého pardubického Prioru roky tři. Obchodní dům s červeno-oranžovou fasádou a osmiúhelníkovými okny byl zavřený od podzimu 2019, kdy ho společnost Tesco prodala novému majiteli. Rekonstrukce je už skoro hotová a reportér Josef Ženatý se byl podívat uvnitř.

„Vnitřek budovy je z gruntu udělaný nový tak, aby to splňovalo uvnitř prvky moderní nákupní galerie,“ popsal ředitel Paláce Pardubice Roman Kafonek.

Postupné propojení

Mezi bývalým obchodním domem Prior a palácem Pardubice je lávka, která obě budovy propojuje. „V současné době je spojeno pouze 1. nadzemní podlaží, plánuje se do konce roku propojit to lávkou i v 2. nadzemním podlaží,“ říká ředitel s tím, že následně bude možné mezi oběma budovami procházet v obou podlažích. Ve 3. podlaží bývalého Prioru jsou plánovány kanceláře.

A proč oprava místo jednoho roku trvala tři? Jednou z objektivních příčin je podle Kafonka to, že do stavby zasáhl covid. Druhou věcí byl nedostatek stavebních materiálů, který postihl celou Evropu.

„Třetím důvodem je to, že jsme původně plánovali zachovat stavební prvky Prioru, což se nám po otevření té stavby, kterou jsme koupili, nepodařilo, protože nesplňovaly patřičné bezpečnostní vyhlášky atd. Museli jsme tak odstranit i stropy bývalého Prioru.“

Z bývalé budovy tak zůstal pouze obvodový plášť, který i zvenčí je zrekonstruován, aby zůstal zachován ráz budovy. Celkem budou v opravené budově bývalého Prioru čtyři velké prodejny, které doplní ještě několik menších. Otevření je plánované na polovinu září.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související