Oprava mostu přes Janovodolský potok zastaví liberecké tramvaje. Posunou se i zastávky MHD. Které to budou?

1. duben 2021 07:05

Cestující v Liberci čeká od Velikonoc rozsáhlá výluka. V Hanychovské ulici nebudou kvůli opravě mostu několik měsíců jezdit tramvaje mezi zastávkami Viadukt a Horní Hanychov. Nahradí je autobusy. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Eva Malá.

Kvůli opravě propustku Janovodolského potoka musí cestující počítat s výlukou na trati linky číslo 2 a 3, a to v úseku Viadukt – Dolní a Horní Hanychov. Tramvaje přestanou jezdit od pátku 2. dubna od 4 hodin až do odvolání. Rekonstrukce mostu v havarijním stavu potrvá podle odhadu zhruba 3 měsíce.

Mostek teď podepírají výdřevy, které se ale kvůli nedostatečnému průtočnému profilu potoka stávají pevnou překážkou a v případě zvýšeného průtoku vodu víří. Ta pak vymílá betonovou konstrukci mostu. Oprava se přizpůsobí tomu, že nad mostem vede tramvajová trať. Dopravní uzavírky by měly být částečné a dotknou se převážně provozu osobních a nákladních automobilů.

Místo tramvaje bude jezdit náhradní autobusová doprava. Autobusy budou označené X2 a X3. Přestupní stanicí mezi náhradní dopravou do Dolního a Horního Hanychova a tramvajemi do Lidových sadů bude zastávka Viadukt v Hanychovské ulici. Zastávka Staré Pekárny se v obou směrech posune zhruba o 100 metrů ve směru do centra.

Čtěte také

Liberecká radnice si nechala zpracovat analýzu a podle ní potřebuje rekonstrukci 18 ze 147 mostů a lávek, které jsou ve vlastnictví města. V nejhorším stavu je most v Proletářské ulici nad čtyřproudou silnicí I/35 mezi Vescem a Doubím, a most v ulici Ke Hluboké nad železniční tratí v Pilínkově. Další most, který by se měl v brzké době opravit, je ten přes Lužickou Nisu v Machníně nedaleko archivu.

autoři: Eva Malá , Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související