Oprava Winternitzovy vily od Adolfa Loose se prolínala s objevováním vlastní rodiny, vzpomíná dědic

10. leden 2021

David Cysař je dědicem slavné Winternitzovy vily v Praze. Jeho rodina získala po revoluci dům, který navrhl Adolf Loos, zpět a začala ho opravovat. „Materiální část, tedy rekonstrukce vily, se u nás prolíná s duchovní rekonstrukcí. Ve chvíli, kdy jsme opravovali vilu, tak jsme pomalu přicházeli na rodové souvislosti. Abychom to dobře zrekonstruovali, pátrali jsme v archivech, dozvídali se o rodině. Ten proces trval hrozně dlouho a zdaleka ještě není završený,“ přiznává.

Že má židovské kořeny, se Cysař dozvěděl v roce 1991. „Babička nás vzala na Malvazinky na procházku a když jsme tam procházeli kolem rozbořené kostky, tak řekla: ‚Tady jsem se, vnoučátka, narodila.‘ To mi bylo šestnáct let,“ vzpomíná Cysař na svůj první kontakt s rodinným dědictvím.

David Cysař, který spolu s ostatními členy rodiny vlastní a spravuje Winternitzovu vilu v Praze

„Myslím, že jsem to tehdy nedokázal vnímat. Neznal jsem dílo Adolfa Loose. Prostě jsme šli dál,“ pokračuje pravnuk pražského židovského právníka Josefa Winternitze.

„Do svých šestnácti let jsem netušil, že jsem židovského původu a že pocházím z dost bohaté rodiny. O té historii se u nás nemluvilo, nikdo se na to neptal,“ vzpomíná Cysař. 

Od roku 1945 byla ve vile, která je považována za poslední dílo legendárního architekta Adolfa Loose, mateřská škola. „Kvůli tomu se tam už nemohla vrátit prababička s babičkou. Školka tam zůstala až do roku 1995, v roce 1991 jsme požádali o restituce,“ popisuje dnešní majitel vily ze třicátých let.

Rodina právníka Winternitze sice získala před válkou pasy a měla naději, že se jí podaří Československo opustit, ale rozhodli se zůstat. Josef Winternitz a jeho syn zemřeli v Osvětimi.

Jak náročné bylo vilu rekonstruovat? Jaké byly její další osudy? Poslechněte si Hovory.

autoři: Eva Hůlková , kac
Spustit audio