Opravené environmentální centrum v Železné Rudě už slouží návštěvníkům, nabízí hned několik novinek

31. prosinec 2018 08:00

Vylepšené expozice, nová barevnost, názorné dokumentární filmy a různé interaktivní prvky. To všechno a další zajímavosti jsou po rekonstrukci připravené v železnorudském envicentru. 

V Železné Rudě po třech letech od zahájení provozu centra vznikla nová expozice a další město nechalo zmodernizovat. Na akci radnice získala přes milion korun ze Státního fondu životního prostředí a na návštěvníky teď v centru čeká například šest tematicky laděných kabinetů, galerijní prostory nebo 3D kino s filmy ze světa šumavské fauny a flory. Jednou z velkých proměn prošel například kabinet bobra.

„Jedná se de facto o nově vytvořený kabinet, jehož dominantou je obydlí bobra. Uvnitř jsou dvě interaktivní televize, které mapují život bobra. Jsou tady vystaveni i vycpaní bobři,“ popsal kabinet starosta Železné Rudy Filip Smola.

Enviromentální centrum Železná Ruda

Jen o kousek dál je další expozice, kterou uvádí obrovský vycpaný jelen. Právě život těchto zvířat je tam také podrobně zachycen. Kromě honosného paroží tam návštěvníci najdou také interaktivní tabuli. Na ní si mohou zájemci vyzkoušet, jestli dokáží poznat stopy lesní zvěře. Pokud se jim povede správně umístit název, ozve se hlas konkrétního zvířete.

Nová expozice představuje také českého učitele, vedce a spisovatele Komárka

Interaktivní prvky doplňují každou expozici. Další informace mohou návštěvníci získat také prostřednictvím QR kódů. Ty jsou uvedeny jak u popisných tabulí, tak i u jednotlivých exponátů.

„Ve chvíli, kdy si ten kód načtete, tak se vám automaticky načte odkaz na nové stránky našeho environmentálního centra, na kterých jsou zajímavá videa, informace ohledně života dané zvěře a další informace,“ vysvětlil Filip Smola.

Zcela novou expozici představuje kabinet věnovaný profesoru Juliu Miloši Komárkovi. Zasloužil si ho za svou odbornou činnost v oblasti lesnictví a myslivosti.

„Zakládal Výzkummný ústav lesního hospodářství a myslivosti v obci Jíloviště-Strnady. Zároveň napsal i několik knih o myslivosti, o lovech v Karpatech, ať už na Slovensku nebo v Rumunsku,“ upřesnil přínos profesora Komárka místostarosta Železné Rudy Petr Najman.

Výzdoba environmentálního centra připomíná nerost z okolí Pancíře

Nejsou to ale jen samotné expozice, které poutají pozornost návštěvníků železnorudského environmentálního centra. Netradičním doplňkem je po rekonstrukci také výmalba. V každé místnosti je jiná se specifickou barevností.

„Barvy toho environmentálního centra a celý ten design manuál vychází z jednoho nerostu, z polodrahokamu, který se nachází na Železnorudsku. Nejsilnější žílu má v okolí Pancíře. Ten nerost přechází od tmavě hnědé přes světle hnědou do světle zelené až přes tmavě zelenou. A přesně ty barvy výmalba kopíruje,“ doplnil železnorudský starosta.

Upravené a zrekonstruované environmentální centrum je mnohem lépe přizpůsobené návštěvníkům. Kromě dekorací zaujmou také fotky, které nově celou expozici doplňují. Železnorudské envicentrum je otevřené denně od 9:00 do 18:00, vstup je zdarma.

autoři: Jitka Englová , sch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio