Opravené silnice a most v Luženicích na Domažlicku už slouží řidičům

30. listopad 2022 19:22, aktualizováno

Řidiči v obci Luženičky, konkrétně v části Luženice, u Domažlic se mohou radovat. Nový povrch mají v jejich obci dvě silnice III. třídy, a to ve směru z Luženic do Domažlic a také z Luženic do Horšovského Týna. Opravený je i mostek a vjezdy do přilehlých nemovitostí.

Dle slov starosty Luženiček Františka Kopeckého byla oprava mostu pro obec zásadní a všichni jsou s výsledkem velmi spokojeni. Zhotovitel, firma COLAS CZ a. s., odvedl vynikající práci, všechny činnosti plynule navazovaly a obyvatelé byli trpěliví, takže nebyl zaznamenán žádný větší problém.

V Luženicích přitom probíhaly dvě silniční stavby zároveň. První byla oprava mostu v dezolátním stavu, kterému hrozilo uzavření. „Podařilo se vyměnit celou mostní konstrukci za novou. Je rámová a plošně založená. V minulosti byla zatížitelnost mostu omezena pro dopravu nad 12 tun, nyní v podstatě žádný limit nemá,“ říká Monika Klimentová ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje.

Současně se rekonstruovala nepřehledná křižovatka silnic III/19362 a III/19363, vedoucí na Horšovský Týn a Domažlice, o  celkové délce téměř 140 metrů. Byl odstraněn strom v křižovatce, který bránil v rozhledu, po obou stranách byly doplněny chodníky a došlo také na vylepšení přístupu k místní mateřské škole.

SÚS Plzeňského kraje dokončila mnoho staveb

Jak uvádí Martin Vít, ředitel technického útvaru Správy a údržby silnic Plzeňského kraje, organizace letos dokončila 70 staveb. Mezi nimi je třeba opravená silnice třetí třídy v obci Dnešice na Plzni-jihu. Zde byla rekonstruována komunikace taktéž včetně mostního objektu.

Plzeňský kraj z vlastního rozpočtu realizoval v letošním roce dopravní investiční akce za 545 milionů korun, kolem 380 milionů šlo pak z dotací ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Návrh investic na příští rok teď čeká na schválení krajských radních.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio