Opravy dlažby na třídě Míru v Pardubicích jsou za polovinou

11. květen 2023 14:49

Opravy třídy Míru v Pardubicích jsou zhruba za polovinou a pokračují v mírném předstihu. Je tak možné, že skončí o něco dřív. Minimálně však stavební firma dodrží termín, ke kterému se zavázala, což je do začátku července.

Západní část hlavního městského bulváru dělníci opravují od konce března. „Opravy třídy Míru probíhají dle schváleného harmonogramu. Mám informaci, že jsme v drobném předstihu, čili je naděje, že by oprava mohla skončit dříve,“ řekl náměstek primátora Jan Hrabal (ANO).

Generální oprava třídy, která je zčásti pěší zónou, se uskutečnila za evropské dotace v letech 2013 a 2014. Záhy se zjistilo, že žulová dlažba se rychle špiní a nejde vyčistit. K tomu se kvádry začaly vlivem těžké dopravy vylamovat a ulamovat.

Kvůli závadám se radnice soudí s firmou Syner. Soudní řízení dosud neskončilo. Město tak po čase přistoupilo k opravám, první část udělalo loni v křížení se Sladkovského ulicí. Stavební firma v části třídy Míru a Sladkovského nahradila kostky cementobetonovým povrchem, který je vhodný pro vozovky s velkou zátěží.

Štěrk nestačil

Ke konci března pak začala oprava v úseku od křižovatky se Sladkovského ulicí po světelnou křižovatku u Masarykova náměstí. Plocha je oplocená, chodníky kolem jsou průchozí, protože město je opravovat nenechává.

Žulové kostky stavební firma při opravách usazuje jinou technologií, aby se rychle neničily a neviklaly. „Předtím byly kostky položené volně do štěrku a spáry byly vysypané také štěrkem. Dneska se to dává do cementomaltového lože, na to se dávají penetrované dlaždice, takže se to dává mokré do mokrého. Pak přijdou zaspárovat klasickou spárovací hmotou," řekl Radek Malinský, který stavbu pro město dozoruje.

autoři: Drahomíra Bačkorová , Honza Ptáček | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související