Oranžérie zámku Dobříš je největší středoevropskou stavbou s iluzorními malbami na fasádě

4. květen 2023

Zámek Dobříš ve Středočeském kraji je ideálním místem pro celodenní výlet. Areál prošel rozsáhlou rekonstrukcí a kromě nádherného zámku s pohnutou historií si především na jaře vychutnáte návštěvu obnoveného francouzského parku i přilehlé Oranžérie. Její fasáda poutá unikátními iluzorními malbami. V interiérech na vás pro změnu čekají zajímavé interaktivní výstavy.

Zámek Dobříš se do povědomí veřejnosti zapsal jako tak zvaný Domov spisovatelů. Jeho minulost byla skutečně pohnutá. Současná podoba zámku pochází z let 1745 až 1765, kdy byla Jindřichem Pavlem Mansfeldem uskutečněna rokoková přestavba. Šlechtický rod Colloredo-Mansfeldů vlastnil zámek až do druhé světové války. V roce 1942 ho vyvlastnili nacisté a poté sloužil jako sídlo říšského protektora. Po válce zámek získal československý stát. Teprve v roce 1998 byl spolu se zámeckými parky navrácen do soukromého vlastnictví potomků bývalých majitelů a postupnými opravami získává zpět svůj dávný lesk.

Oranžérie uzavírá francouzský park

Pokud projdete od zámku napříč celým francouzským parkem, dostanete se k největší fontáně se sousoším Napájení Héliových koní od významného českého barokního sochaře Ignáce Františka Platzera. Přímo nad fontánou se pak tyčí zámecká Oranžérie. Byla budována od poloviny 17. století pro přezimování křehkých rostlin. I dnes je Oranžérie využívaná k přezimování palem, oleandrů či vavřínů, které jsou přes léto umístěné na nádvoří zámku. V expozici jsou k vidění ale i citrusovníky a nově je zde pro zpestření i cizokrajné ptactvo.

Celá zámecká Oranžérie prošla rozsáhlou revitalizací. Na severním průčelí Oranžérie si můžete prohlédnout obnovenou iluzivní malbu s architektonickými výjevy. Jedná se o největší venkovní výmalbu ve střední Evropě. V nové výmalbě v nikách vyniknou restaurované sochy z antické mytologie: bájný lovec Meleagros, bůh Apollón, bohyně Artemis a Afrodita. Zajímavě řešené jsou i iluzorně znázorněné balkony, okna i schodiště s iluzí průniku světla.

Skleník je místem pro celou rodinu

Dnes je v bývalé Oranžérii hned několik zajímavých expozic, které stojí za zhlédnutí. Milovníky umění jistě zaujme expozice věnovaná sochaři Platzerovi. Najdete tam také galerii Zdeňka a Emilie Milerových. Kromě mnoha krásných obrazů je tam připravena i část pro děti. Ve velkém dětském koutku najdou oblíbenou postavu krtečka v nejrůznějším provedení. Jedná se o nejznámější postavičku vytvořenou Zdeňkem Milerem. Největší úspěch mají u dětí velké plyšové hračky a hrací prvky na krtečkové téma. A také množství kreslených obrázků, které jsou vystaveny na mnoha panelech.

Vnitřek Oranžérie je moderně pojatý. Nechybí ani zimní zahrada, ze které je přes velké vitráže krásný výhled do přilehlého anglického parku. Rodiny s dětmi jistě uvítají také

interaktivní naučnou expozici o koloběhu vody. Dozví se v ní, jak s ní hospodařit, jaké jsou v okolí vodní plochy i jaké vodní ptactvo se tam vyskytuje. V expozici Tajuplný les pak zjistí mnoho zajímavého o lese a jeho obyvatelích. Zajímavá je i expozice Zámecké zahradnictví, která přibližuje historii pěstování cizokrajných rostlin a pomerančovníků v Evropě.

Spustit audio