Orbánova anketa ve schránkách? Jen manipulace voličů, píše Balkan Insigh

10. červen 2020

Server Balkan Insigh si všímá další ze série tzv. národních konzultací vlády premiéra Viktora Orbána. Od pondělí chodí lidem do schránek dotazníky, tentokrát zaměřené na boj s koronavirem.

Podle kritiků tyto konzultace nejsou skutečným průzkumem veřejného mínění, ale šikovným vládním nástrojem, který vytváří iluzi, že lidé podporují kroky Orbánova kabinetu.

Čtěte také

Nejnovější dotazníky se neptají jen na věci spojené s pandemií koronaviru, najde se v nich také - už tradiční nepřítel Viktora Orbána - filantrop George Soros. Ani tentokrát nechybí otázky na téma migrace a Evropské unie.

Na základě odpovědí maďarská vláda stanoví politické priority pro příští měsíce. Národní konzultace zhusta propagují a podporují provládní média. Podle politologů je anketa plná zmanipulovaných otázek a jejím úkolem je manipulovat lidmi. Jak píše Balkan Insight, Viktor Orbán vytvořil skvělý nástroj pro politickou komunikaci.

Je to nástroj účinný, protože vytváří dojem, že vládnoucí elita je v neustálém spojení s voliči a že ji názor lidu zajímá. Problém je ale v tom, že výsledky těchto průzkumů nikdy neprošly řádnou validací a nezávislí výzkumníci k nim nemají přístup. A přes váhu, kterou jim maďarská vláda připisuje, se ví, že dotazník obvykle vyplňuje jen zhruba čtvrtina Maďarů, někdy i méně, připomíná Balkan Insight.

Dohoda mezi Brity a USA

Britský The Guardian se věnuje vyjednávání o obchodní dohodě mezi Velkou Británií a Spojenými státy. Komentátor listu si myslí, že vláda Borise Johnsona nebude mít problém s ústupky od současných standardů například v potravinářství. Vládnoucí konzervativci sice ještě před půl rokem slibovali, že nepřistoupí na kompromisy v otázkách ochrany životního prostředí, nakládání se zvířaty nebo už zmíněných potravinových standardů, ale po vítězných volbách se věci změnily.

Čtěte také

Britské vládě už nevadí, že by se v Británii mohlo prodávat kuřecí maso ošetřené chlorovým roztokem nebo třeba hovězí z dobytka krmeného růstovými hormony. Pro Johnsona je to přijatelné v případě, že se na takové potraviny budou vztahovat vyšší obchodní daně. Jenže, jak píše Guardian, ministryně pro obchod už dřív jasně řekla, že vyšší tarify budou odstraněny nejpozději do deseti let. A americká strana by na ně podle listu stejně nepřistoupila.

Guardian pokračuje výčtem britských potravinových standardů, které pramení z unijního práva a o které by Britové brzy mohli přijít. Seznam je dlouhý, počínaje omezeným množstvím cukru v dětské výživě a konče používáním více než 70 pesticidů, které jsou v Evropské unii zakázané. Britští výrobci potravin by se tak mohli dostat do bodu, kdy jejich výrobkům budou konkurovat produkty, jaké oni sami vyrábět nesmějí. V této situaci budou mít jen dvě možnosti – buď budou nucení v zájmu vlastní konkurenceschopnosti dosavadní standardy snížit, nebo zkrachují.

Americká vláda argumentuje tím, že rozhodnutí, jestli koupit například levnější zeleninu obsahující v Evropské unii zakázané zbytky pesticidů, by mělo být ponecháno spotřebitelům. Komentátor Guardianu ale věří, že Britové by byli raději, kdyby si mohli být jistí kvalitou potravin, které nakupují. Nota bene ve chvíli, kdy se Američané brání viditelnému značení problematických potravin. V kombinaci s brexitem bez nové dohody s Unií by taková obchodní smlouva s Washingtonem zbourala celou řadu zásad a pravidel a vytvořila prostor pro nejtvrdší a nejšpinavější kapitalistické praktiky, uzavírá The Guardian.

Luskouni v Číně?

Luskounům se možná blýská na lepší časy, píše na svém webu BBC. Zvířata, která mohla sehrát roli v přenosu nového typu koronaviru na člověka, teď Čína zařadila mezi druhy požívající nejvyšší stupeň ochrany. Kromě toho už luskouni nefigurují na seznamu zvířat, která využívá tradiční čínská medicína.

Luskouni se stali žádanou kořistí lovců i pytláků kvůli svým šupinám a masu. Všech osm druhů luskounů je na pokraji vyhynutí, dodává BBC. Ochránci přírody přístup Pekingu vítají a doufají, že čínské úřady budou dbát na dodržování předpisů a že také zapracují na změně chování spotřebitelů využívajících tradiční čínskou medicínu.

Spustit audio

Související