Originály od Rembrandta, Dürera, Warhola, Toyen a dalších jsou k vidění na jednodenní výstavě v Budějovicích

1. listopad 2022 14:13

Vidět originály od významných výtvarníků můžou v úterý lidé v Českých Budějovicích. Galerie D9 na pedagogické fakultě hostí mimořádnou jednodenní výstavu. V kolekci je přes dvacet děl. Hlavním lákadlem je autoportrét Rembrandta z roku 1639.

„Úplně nejstarší věc, kterou tady můžete vidět, je stránka z arabské knihy z osmého století. Je to milostná scéna. Z druhé strany je krásně psaný text, který třeba jednou bude přeložen, momentálně přesně nevíme, co je tam napsáno. Každopádně si ale můžete všimnout, že v osmém století se opravdu nestyděli,“ ukazuje odborná asistentka Zuzana Duchková.

Ta je i kurátorkou výstavy s názvem Jen jeden den v D9 v galerii Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. „Vystavujeme přes dvacet děl, originály od různých autorů,“ říká.

Asi největším lákadlem jednodenní výstavy je autoportrét Rembrandta, lept z roku 1639. „Tento autoportrét je velmi významný a dobře poznáte, že se jedná opravdu o originál, protože pasparta kolem leptu je mírně zašpiněná, přesně tak, jak to dost často Rembrandt dělával. A samozřejmě můžeme v levém horním rohu vidět i jeho signaturu,“ popisuje Zuzana Duchková.

Návštěvníci uvidí také dvě mědirytiny Albrechta Dürera zobrazující Adama a Evu a mořského netvora unášejícího princeznu. „Mědiryt Adam a Eva je velmi známý. Albrecht Dürer jako jeden z prvních tvořil akty v období renesance mimo Itálii,“ připomíná kurátorka.

Součástí výstavy jsou i slavné Campbellovy polévky Andyho Warhola, díla Bohumila Kubišty, Toyen, Jaroslava Róny, Vladimíra Boudníka nebo Olbrama Zoubka.

Čtěte také

Zajímavostí je jeden z možných portrétů Járy Cimrmana od Jaroslava Weigela z Divadla Járy Cimrmana. „Je to originální keramický kachel, který vytvořil Jaroslav Weigel přímo tady na fakultě v 90. letech. A zajímavostí je, že ještě před výpalem měl Jára Cimrman jakousi tvář, ale během výpalu se odprýskla, takže skutečnou podobu fiktivního mistra opět neznáme,“ vypráví Zuzana Duchková.

Díla na jednodenní výstavu zapůjčili soukromí sběratelé. „Přípravy trvaly poměrně dlouho, přibližně rok. Rozhodli jsme se, že bychom rádi nějakým způsobem oslavili desátí výročí galerie D9, takže jsme začali oslovovat sběratele, kteří byli ochotni zapůjčit díla právě na tento jeden den,“ dodává kurátorka.

Expozice láká studenty, kteří mají unikátní příležitost vidět díla, o nichž se učí ve škole a mají je dokonce třeba i v testech. Zároveň sem ale míří i další lidé. Výstava s názvem Jen jeden den v D9 končí v 17 hodin dernisáží. Na ní organizátoři pokřtí katalog k desetiletému výročí galerie.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související