Ortena vrátila k židovství až okupace. Martin C. Putna o proměnách židovské zbožnosti v českém 20. století

12. červen 2022

Kniha Modlitby českožidovské uzavírá „modlitební trilogii“ připravenou literárním kritikem Martinem C. Putnou. V jejím rámci dříve vyšly Skoro modlitby Karla Čapka a Magorské modlitby Ivana Martina Jirouse.

Židovský motiv je přítomný již ve struktuře knihy. Jednotlivé texty jsou seřazeny podle židovských svátků tak, jak jdou podle židovského kalendáře, začínajícího již stvořením světa. Tím rozdíly oproti předchozím titulům nekončí. Zatímco první dva byly věnovány vždy jednomu autoru, ten aktuální vychází z děl autorů dvou.

Jiří Orten

Jak Jiří Langer, mladší bratr možná slavnějšího Františka Langera, tak Jiří Orten se narodili do sekulární židovské rodiny. K judaismu ovšem během svého pozdějšího života zaujali značně odlišný postoj. Zatímco Langer ještě v poměrně útlém věku konvertuje po své návštěvě Haliče k chasidismu, Ortena k židovské víře přivádí až imperialismus nacistického Německa.

„Nebýt nacistické okupace, Orten by zapomněl na to, že je Žid,“ soudí Putna. Podle něj to byly teprve události související s druhou světovou válku, které básníkovi připomněly jeho identitu.

O čem Ortenova a Langerova tvorba pojednává? Proč zrovna je Putna vybral do své knihy? A jaké postavení měli Židé během První republiky? Poslechněte si nový Hergot!

Kniha Martina C. Putny Modlitby českožidovské
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.