Osedlajte chlapci koně, U Nežárky, Hvězdonická polka. Dechovky na oslavu muzikantských narozenin

4. srpen 2022

I srpen bude naplněný akcemi, při kterých se blýsknou mnohé dechové orchestry. Než vás začneme zvát na místa blízká i vzdálená, pošleme na jižní Moravu gratulaci k padesátinám kapelníkovi Bojanů Stanislavu Esterkovi. Oslavil je 3. srpna.

Známou kapelu vede Stanislav Esterka od roku 2001. Už rok po převzetí pomyslné taktovky s ní v Hodoníně vyhrál Zlatou křídlovku. A i díky výborným kolegům a kolegyním se mu daří laťku úrovně stále držet velmi vysoko. Standovo jubileum oslavíme jeho vlastní skladbou – polkou Osedlajte chlapci koně. Zazpívají Jana Dvořáková, Anna Řezáčová, Josef Dvořák a Stanislav Bílek.

Když jsme se díky Bojanům ocitli na Moravě, přejedeme hranici a pozveme vás do slovenské Drietomy. Tam se 6. srpna bude konat 23. ročník Drietomského festivalu dychových hudieb. Od 16 hodin se ve sportovním areálu představí Krasínka, Krajanka, Dubňanka a samozřejmě domácí Drietomanka, která posílá i rozhlasovou pozvánku v podobě valčíku Na drietomskom rádku. Písničku Pavola Stopky a Tomáše Obdržala zazpívají Stanislav Holíček, Monika Turiaková, Tomáš Vaňo a Renáta Husárová.

Krajanka, která v sobotu vystoupí na Slovensku, nebude v neděli odpočívat, ale přijede potěšit své fanoušky do Votic. Její koncert zde začne v půl druhé.

Chodovarka si také zahraje dvakrát. V sobotu zpestří program Vavřinecké pouti v Lubenci, zde bude začátek ve 13 hodin, a v neděli se vypraví do Dolní Lhoty u Klatov. Tady bude hrát na krytém parketu od 15 do 19 hodin. Milovníkům orchestrálních skladeb jistě udělá radost polkou Klause Rustlera Nezapomenutelné hodiny.

Dlouholetý kapelník Třeboňské dvanáctky Vladimír Stellner oslaví 5. srpna pětašedesáté narozeniny. Výborný křídlovák si čerstvě užívá důchod a kromě křídlovky a trubky se čím dál více věnuje zpěvu. V gratulační písni – valčíku U Nežárky – si také zazpívá, a to se svou švagrovou Ivanou Stellnerovou. Píseň složil Jan Lipold, slova přidal Zdeněk Beneš.

Ve Strašově u Přelouče se 6. srpna bude konat 5. přehlídka dechových hudeb, na které předvedou své umění Veselka, Pernštejnka, Libkovanka a Venkovská kapela. Minule jsme představili titulní píseň z nového alba Venkovské kapely Pro vás budu psát. Tentokrát uslyšíte nový waltz Václava Maňase mladšího s textem Jaroslava Hájka Láska přichází.

Čtěte také

Dechovková pohoda patří již dlouhá léta k první srpnové sobotě a k Němčicím u Netolic. Po pietní vzpomínce u hrobu bývalého kapelníka Babouků Václava Rožbouda, která začne ve 12.30 hodin, se na němčické návsi vystřídají Babouci, Šumavanka a Netolička. Večerní zábavu obstará Malá kapela Pavla Havlíka. Babouci sice pocházejí z Němčic, ale dnes mezi nimi žádný muzikant z této krásné vísky není; zato v Šumavance jich je několik. Proto v Dechovkovinkách zahraje a zazpívá právě tato kapela. Uslyšíte jednu z jejích raných nahrávek – polku v úpravě kapelníka Václava Rožbouda mladšího Pod naší kovárnou.

Babouci nebudou o tomto víkendu hrát pouze v Němčicích. V pátek se vypraví na veselici do Lažan u Mezna a spustí v 18 hodin. V sobotu v 17 hodin začne jejich vystoupení v Hajanech u Blatné a v neděli zahrají v Obyčtově u Žďáru nad Sázavou. Tam bude začátek v půl páté.

Černovická dechovka zahraje v sobotu od 13 hodin na pestré akci Černovicko se baví. Připomene se zde i 700 let od první zmínky o obci. Pozvánku doplníme Podzimním valčíkem Václava Maňase mladšího a Stanislava Pěnčíka. S Černovickou dechovkou zazpívají Jarmila Kořínková a Miloslav Vyhnálek.

Hvězdonická polka Antonína Pechy zazní u příležitosti zítřejších pětašedesátin trumpetisty, producenta a manažera Milana Bašty. Zmíněnou skladbu nahrál se svým kolegou z orchestru FOK Josefem Řezníčkem a se svými Pražskými muzikanty.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.