Oslavy výročí revoluce zastínily protivládní nepokoje

24. říjen 2006

Během své nedávné návštěvy Londýna maďarský premiér Ferenc Gyurcsány zdůraznil, že památka protikomunistické revoluce je něco, co Maďary spojuje. Mluvil o společném jmenovateli. Včerejší oslavy padesátého výročí začátku lidového povstání, resp. okolností, za jakých se konaly, ukázaly, že se předseda vlády mýlí.

Oslavy výročí revoluce, kterou po čtrnácti dnech krvavě potlačily sovětské tanky, poznamenaly srážky policejních oddílů s účastníky protivládních demonstrací. Během včerejška bylo zraněno více než sto osob, včetně policistů. Budapešť po několikatýdenní přestávce v pondělí opět zažila v akci těžkooděnce s obušky, kteří stříleli gumovými projektily a rozháněli protestující vodními děly. Policie dokonce musela zpacifikovat posádku ukradeného tanku, který ji ohrožoval a který byl ještě chvíli předtím vystaven jako exponát, připomínající padesát let staré boje o město. Včerejší nepokoje byly pouze pokračováním série protivládních demonstrací, které propukly v září v reakci na premiérovo přiznání k předvolební lži. Na veřejnost se tenkrát dostala nahrávka s Gyurcsányovým vystoupením před poslanci jeho socialistické strany.

Vzhledem k této kulise muselo být dějiště části včerejší oficiální vzpomínky, Kossuthovo náměstí před parlamentem, obehnáno policejními zátarasy. Různým pokřikům či přímo hlasitým výzvám k odstoupení čelil předseda vlády také při odhalování nového památníku obětem revoluce, během které bylo před padesáti lety zabito nejméně 2700 lidí, v následných letech popraveno asi 350 hrdinů povstání a zemi opustilo celkem asi dvě stě tisíc maďarských občanů.

Jedním z řečníků při včerejší oficiální slavnosti v budapešťském parlamentu byl předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Řekl, že přechodné období nebývá snadné, ale že výsledky, jichž Maďarsko dosáhlo za posledních šestnáct let, jsou podstatné. Dnešní maďarská opozice má ale za to, že současná vláda v horším případě dosažené výsledky ohrožuje, v tom lepším prý nemá morální právo vládnout a to právě kvůli Gyurcsányově lhaní. Maďarský premiér před svými poslanci přiznal, že jeho socialisté v posledních bezmála dvou letech lhali veřejnosti o skutečném stavu ekonomiky země. Toto konstatování bylo součástí jeho projevu, ve kterém svým kolegům vysvětloval nutnost reforem. Některé z nich už Gyurcsányova vláda prosadila. Opozici ale vadí, že jde o opak toho, co socialisté slibovali voličům před jarními volbami (například místo snižování daní přišlo jejich zvyšování).

Opoziční Fidesz, který se už několik let odmítá zúčastňovat společných vzpomínkových akcí na protikomunistickou revoluci, neboť socialisty považuje za dědiče komunistů, ignorovalo i tu včerejší. Strana zorganizovala vlastní mítink, kterého se podle agentury MTI zúčastnilo asi sto tisíc lidí. Lídr Fideszu, expremiér Viktor Orbán, na demonstranty naléhal, aby se zdrželi násilí. Zároveň jim ale řekl, že současná vláda je nelegitimní. V tomto sebevědomém postoji se Orbán opírá mimo jiné o vítězství své strany a porážku socialistů v komunálních volbách ze začátku tohoto měsíce. Ty tenkrát označil za všelidové hlasování o Gyurcsányově vládě. Jelikož té vzápětí parlament odhlasoval důvěru, žádá nyní Orbán vypsání skutečného referenda, v němž by voliči rozhodli o osudu socialisty prosazovaných reforem.

Vedle vnitropolitického tlaku čelí Gyurcsányova vláda také výzvám ze zahraničí. Mezinárodní měnový fond v pondělí vyzval Maďarsko, aby urychleně zlepšilo stav veřejných financí, a vrátilo tak své politice důvěryhodnost. Země musí podle fondu snížit rozpočtový deficit i schodek obchodní bilance, aby se dostala z posledního místa mezi zeměmi, které nově vstoupily do Evropské unie.

Maďaři před padesáti lety projevili velkou odvahu, když se postavili se zbraní v ruce proti okupantům i domácí vládě teroru. Bez kuráže to nepůjde asi ani teď. Koaliční vláda socialistů a liberálů ji bude potřebovat k tomu, aby se držela nastoupené cesty reforem a pravicová opozice k uznání skutečnosti, že politika nepatří do ulic, ale do parlamentu. Zároveň by události posledních týdnů paradoxně mohly přispět ke kultivaci maďarské politiky. Samozřejmě, budou-li se politici chtít poučit.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio