Ostatky dvanácti žen našli archeologové u obce Blato. Teď je důstojně uloží na hřbitově v Klášteře

11. červen 2022 08:57

Ani 77 let po konci druhé světové války nemají některé oběti důstojné místo posledního odpočinku. Archeologové na jihu Čech se to snaží změnit. V sobotu v Klášteře u Nové Bystřice uloží na hřbitově ostatky dvanácti žen, které objevili v roce 2018 na okraji pole u obce Blato.

„Já se badatelsky Novobystřickem zabývám už několik let a během archeologických výzkumů jsme zpovídali i plno místních rodáků, pamětníků válečných událostí. A jedna z těch vzpomínek nám napomohla k lokalizaci doposud neznámých pohřbů z druhé světové války,“ říká archeolog Tomáš Pancíř.

Při vykopávkách vedle polní cesty za obcí Blato objevili archeologové kosterní ostatky dvanácti těl. „Existují informace, že by se poblíž toho křížku mělo nacházet ještě víc lidí, ale na ty jsme nenarazili. A vzhledem k chaotickým událostem, které se poblíž vesnice Blato ke konci druhé světové války děly, vlastně ani nevíme, o koho se jedná,“ dodává Tomáš Pancíř.

Antropologický průzkum ukázal alespoň to, že se jednalo o ženy ve středním věku. „Antropologie zároveň neprokázala žádné stopy násilí. To by nasvědčovalo tomu, co říkali i někteří pamětníci, že se poblíž vesnice nacházelo plno prchajících obyvatel a ti lidé umírali následně na hlad, na nemoci, na vyčerpání,“ dodává.

Čtěte také

O objevu už v roce 2018 Tomáš Pancíř informoval novobystřickou radnici. Ta rozhodla, že nalezené ostatky budou uloženy na hřbitov v nedalekém Klášteře. Ten už se k pohřbívání nevyužívá a zarůstá trávou a keři.

V létě 2019 se proto do jeho údržby pustili skauti z Brna. „My jsme kontaktovali starostu Nové Bystřice, protože jsme do programu chtěli zařadit nějakou pomoc tady v okolí, abychom ho lépe poznali. Jeho napadlo, že bychom v Klášteře mohli pomoct právě s obnovou hřbitůvku, kde se chystají uložit nalezené ostatky,“ popsala tehdy jejich vedoucí Kateřina Černá.

Pandemie koronaviru ale uspořádat slavnost smíření, při které budou ostatky uloženy do hrobu, neumožnila. Tomáš Pancíř s městem Nová Bystřice a dalšími partnery je proto odložil na letošní rok.

Ostatky dvanácti žen tak svůj klid naleznou až teď. Do připravených rakví přidají archeologové i cennosti, se kterými byly ženy i přes probíhající válku a s ní spojenou bídu pohřbeny už po své smrti.

Spustit audio

Související