Oštěpař Jakub Vadlejch zajistil české atletické výpravě vysněnou medailovou radost. Z Eugene si odveze bronz!

Oštěpař Jakub Vadlejch vybojoval pro českou výpravu první medaili na mistrovství světa v Eugene. Domů si odveze bronz. V předposledním závodním dni šampionátu poslal nejdelší pokus do vzdálenosti 88,09 metru. Čtyři centimetry ho dělily od olympijského vítěze Níradže Čopry z Indie, který skončil druhý. Český oštěpař tak po pětiletém půstu odšpuntoval medailovou radost pro tuzemskou atletiku. Navázal na zisk stříbrné medaile z Londýna v roce 2017.

Titul obhájil Anderson Peters, jenž třikrát překonal devadesátimetrovou hranici. Nejdelší byl jeho závěrečný pokus, kdy už jako jistý dvojnásobný šampion hodil 90,54 metru.

Vadlejch stejně jako na olympijských hrách zachraňoval čest české atletiky, která zatím na tomto MS marně čekala na cenný kov. Tentokrát na to byl sám, protože loňský bronzový olympijský medailista Vítězslav Veselý kvůli nemoci nemohl startovat.

„Upřímně jsem si na medaili věřil, ale moc jsem to nešířil. Z mé strany byla soutěž velmi kvalitní a pořád jsem si věřil, že můžu Anderse porazit nebo minimálně ohrozit. I po těch 88 metrech jsem se na něj snažil tlačit, ale dnes byl nedobytný. Byla to one man show,“ řekl svěřenec trenéra Jana Železného.

Oštěpařka Nikola Ogrodníková skončila na mistrovství světa osmá. Ve finále byla výkonem 60 metrů a 18 centimetrů druhá z Evropanek.

Vicemistryně Evropy z roku 2018 Ogrodníková ho zahájila krátkým pokusem těsně za 54 metrů a až třetím hodem dlouhým 59,98 metru zachraňovala postup mezi nejlepších osm.

„Jsem za to ráda, jsem ráda, že jsem přehodila i šedesátimetrovou hranici. Trochu se to ve mě bije, protože vždycky, když jdete do finále, tak chcete hodit daleko, ale osmé místo na světě je dobré. Lépe jsem se na šampionátu ještě neumístila,“ řekla Ogrodníková Radiožurnálu.

Svěřenkyně Jana Železného, jež před závodem bojovala s nachlazením, až v závěrečné sérii poprvé poslala oštěp za 60 metrů. Na bronz stačilo 63,27 metru, které v závěrečné sérii hodila japonská svěřenkyně českého trenéra Davida Sekeráka Haruka Kitagučiová.

V závěrečném programu šampionátu bojují o co nejlepší výsledek z českých reprezentantů ještě chodec Vít Hlaváč, desetibojař Jiří Sýkora a štafeta 4x400 metrů ve složení Matěj Krsek, Michal Desenský, Pavel Maslák a Patrik Šorm.

autoři: Jakub Marek , rej
Spustit audio

Související