Ostrava pošle Ukrajině finanční pomoc, uprchlíkům nabídne byty

28. únor 2022 12:32

Ostrava pošle na pomoc Ukrajině nejméně 10 milionů korun. Pro pomoc ukrajinským uprchlíků pak magistrát uvolní zhruba stovku bytů. Potvrdil to dnes primátor Tomáš Macura (ANO).

Minimálně 10 milionů korun uvolní ostravský magistrát na pomoc Ukrajině, řekl dnes primátor. Jak ale připomněl, tak velkou finanční pomoc musí odsouhlasit zastupitelstvo. Další řádné zasedání je v plánu ve středu 23. března. Podle primátora je ale možné, že město rozhodne dříve.

Čtěte také

„Ta velká pomoc musí jít samozřejmě přes zastupitelstvo města. Uvidíme, jestli to počká do toho řádného termínu. Kdyby bylo zapotřebí, jsem schopen svolat mimořádné jednání,“ uvedl Macura.

Pro pomoc ukrajinským uprchlíkům pak ostravský magistrát  uvolní zhruba stovku bytů. Podle primátora jsou ale byty prázdné a bude je nutné dovybavit nábytkem. I proto město zřídí další sběrné místo na pomoc uprchlíkům. „Pravděpodobně v Trojhalí, kde by se nosily objemnější předměty – třeba i postele, skříně a tak dále,“ zvažuje primátor.

Zrušení partnerství s Doněckem

Tomáš Macura pak také navrhne zastupitelstvu, aby zrušilo partnerství s ukrajinským městem Doněck. Spolupráce vznikla v roce 2009, ale podle primátora nikdy nebyla naplněná. Takzvanou Doněckou samozvanou republiku ovládají proruští separatisté, které podle Macury Ostrava podporovat nechce.

„Doněck je v té východní části Ukrajiny dnes už vlastně součástí té samozvané separatistické republiky a v minulosti nás vedení Doněcka několikrát žádalo, abychom my sami iniciovali jejich nezávislost, což je trochu kontra proti tomu, na které straně asi stojíme,“ poznamenal primátor.

Vedení města bude jednat také o budoucnosti partnerství s ruským městem Volgograd. Tomáš Macura chce vyzvat tamního primátora, aby se postavil proti válce na Ukrajině. Pokud se tak nestane, Ostrava je připravená vypovědět i tuto smlouvu.

autoři: Petr Dušek , tif
Spustit audio

Související