Ostravská univerzita dokončuje speciální učebny pro studium budoucích stomatologů

14. únor 2023 09:09

Lékařská fakulta Ostravské univerzity dokončuje prostory pro výuku budoucích studentů stomatologie. Prvních dvacet bych mohlo začít v Ostravě studovat v září. Fakulta už má připravené učebny s takzvanými fantomy, na kterých budou trénovat vrtání nebo trhání zubů. Chystá i další přístroje za desítky milionů korun.

„Dalo by se to nazvat jako fantomárna,“ popisuje garant výuky oboru stomatologie na ostravské lékařské fakultě Martin Starosta. „Jsou tady zubařské jednotky, které simulují reálný provoz. A jsou tady umělí pacienti s vyměnitelným chrupem, na kterých si studenti můžou zkoušet preparaci a jakým způsobem zacházet se všemi koncovkami a zubařskými přístroji,“ dodává.

Čtěte také

Zubní simulátory jsou nedílnou součástí výuky studentů. Právě na nich se učí, jak třeba správně zuby vrtat. Než začnou ošetřovat skutečné pacienty, vyzkouší si své schopnosti ještě na sobě navzájem.

Prostory pro výuku nových zubařů už jsou těsně před dokončením. Začátek výuky ale ještě není jistý. „Doufáme, že se to podaří od letošního září, ale záleží to na Národním akreditačním úřadu, jak to posoudí,“ připomíná Starosta.

Vybavení simulačního centra pro zubaře v areálu lékařské fakulty stálo desítky milionů korun. „V tomto nás velmi podpořil Moravskoslezský kraj i město Ostrava. Každá instituce přispěla víc než 14 milionů korun na vybudování učeben a na to, aby tady stomatologie vůbec vznikla,“ upřesňuje mluvčí fakulty Hana Hanke.

V Moravskoslezském kraji jsou noví zubaři urgentně potřeba. Podle průzkumu krajského úřadu chybí zubař více než 150 tisícům obyvatel.

Spustit audio

Související