Ostravské dny 2019 poprvé

8. září 2019

Futurissimo s datem 8. září patří velkému orchestrálnímu zahájení festivalu Ostravské dny v industriálním Trojhalí Karolína v Ostravě.

Na koncertě s datem 25. srpna představili své skladby  ve světové nebo české premiéře Marc Sabat Michal Rataj, James Layton, Chaya Czernowin a Bernhard Lang. Poslouchejte on-line po dobu dvou týdnů po odvysílání.

Mikrotonální svět, přísně notované partitury i svobodná improvizace, práce s časem, pohybem i proměnami, drásavé existenciální ponory i hravá pocta jazzovým legendám. Velmi pestrá prezentace soudobé klasické hudby v podání mladého orchestru ONO / Ostrava New Orchestra / a virtuózních sólistů je doplněna rozhovory se skladateli. Nedělní Futurissimo nabízí první výstup z festivalu nové hudby, o kterém se píše jako o „mimořádném podniku v mezinárodním měřítku“.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.