Ostravské Hradčany

25. leden 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

O vysokých pecích v Ostravě se toho snad nikdy nenamluvilo tolik, jako v posledních letech. Tedy v době, kdy už jsou mimo provoz. Tři pece, těžní věž a koksovna na jednom místě - nikde jinde nenajdete. Unikát, který stojí za to, aby přetrval, říkají jedni. Je velmi nákladné a nic to nepřináší, namítají druzí.

0:00
/
0:00

Představte si, že žijete v domku, který před lety postavil váš dědeček. Postavil jej stylově, léta na něm z rodiny nikdo nic neupravoval. Domek přesně charakterizuje určité historické období. Toho si všimnou památkáři: Toto musíme zachovat pro příští generace.

Vy jako majitelé budete pyšní, jak to váš děd dobře vymyslel a jak máte výjimečné bydlení. Hrdost vám ale zřejmě vydrží jen do chvíle, než se rozhodnete pro jakoukoliv úpravu. Pokud ji neschválí úředníci-památkáři, hrozí vám vysoká pokuta. Můžete sice žádat o grant nebo podobnou finanční výpomoc. Není ale jisté, že ji dostanete. O požadované výši raději pomlčíme.

Předpokládám, že v tuto chvíli začnete svého děda proklínat, že postavil, co postavil. A když ne děda, tak svého otce, že zavčasu objekt nezhyzdil nějakou přístavbou. Máte smůlu, že vaši předkové měli vkus a cit pro danou věc.

Co tedy dělat? Jsou v podstatě tři možnosti. V tom nejlepším případě zatnete zuby a veškeré úsilí věnujete zachování kulturního dědictví. Nemáte-li na to nervy, raději se "rodinného stříbra" zbavíte prodejem někomu jinému. Tato možnost ale už má jistá omezení. A třetí možnost? Památku necháte zchátrat natolik, že ji budete nakonec muset nechat zbourat.

Na jejím místě si pak můžete bez omezení postavit věrnou repliku dědova dílka. Bude to radost, protože vám do toho nikdo nebude kecat, nikdo vás nebude ničím omezovat. Jen svým potomkům nařiďte, aby stavbu časem něčím zhyzdili. Co kdyby si ji náhodou zase všimli památkáři.

Nechci tímto příkladem hájit postoj pana Světlíka, sám jsem pro zachování Ostravských Hradčan v jejich stávající podobě, ale když už chce někdo něco za památku vyhlásit, měl by si spočítat, zda na to bude mít a ujasnit si, co s ní. Doufám, že to všechny zainteresované strany udělají už brzy a vysoké pece v Ostravě zůstanou.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.