Ostravský dopravní podnik zrychlil tramvajovou trať na sídlišti v Dubině

9. prosinec 2022 19:00

Až osmdesátikilometrovou rychlostí budou jezdit tramvaje na sídlišti v Ostravě-Dubině. Dopravní podnik tam totiž dokončil velké opravy trati. První cestující se po ní projedou v neděli.

Obnovený tramvajový provoz bude tišší. Ředitel Daniel Morys říká, že v okolí kolejiště jsou rozmístěné i protihlukové stěny.

„Pakliže zde budou jezdit moderní tramvaje na moderním kolejovém svršku s tímto protihlukovým opatřením, provoz tramvají bude ještě méně zaznamenatelný, než je tomu doposud,“ dodává Morys.

Cena za modernizaci tohoto úseku tratě se zvýšením rychlosti přesahuje 85 milionů korun. Modernizace je hrazena ze zdrojů dopravního podniku a částečně z dotací Evropské unie.

Nové tyrkysové tramvaje mohou jezdit vyšší rychlostí, až 80 km/h, na čtyřech úsecích: Nová Ves Vodárna - Svinovské mosty, Důl Zárubek - Hranečník, Kolonie Jeremenko - Dolní Vítkovice a nově Josefa Kotase - Václava Jiřikovského.

Od 11. prosince 2022 také platí nový tarif Dopravního podniku Ostrava. Dochází i k úpravě tras a jízdních řádů. Zpět se například vrací autobusové linky po ukončení výluk na ul. Frýdecká a Valchařská.

autoři: Petr Dušek , František Tichý
Spustit audio

Související