Ostravský Festival v ulicích, Slunovrat v Opavě, novojičínské Pivobraní... Vyberte si z našich tipů

23. červen 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek 

Festival v ulicích – Ostrava; pá–ne
Multižánrový Festival v ulicích opět rozvíří a oživí Ostravu. Těšit se můžete na tři dny nabité zábavou a uměním. Festivalové scény tentokrát najdete v Porubě.
Celý program festivalu najdete zde.

Svatojánská noc – Hukvaldy; od 19.00
Na hradě Hukvaldy začíná v 19 hodin Svatojánská noc v doprovodu svatojánských ohňů, šermířských soubojů, strašidelných příběhů a ohňové show. Vystoupí například Dobová hudba Devětsil nebo Růže Draka.

Koncert v Národním domě – Frýdek-Místek; od 18.00
Koncert v Národním domě ve Frýdku-Místku připomene verše i zhudebněná díla velikánů české poezie Josefa Kainara a Jiřího Suchého – skvělých textařů, dramatiků a hudebníků. Začátek je v 18 hodin.

Sečení luk – Soláň; od 18.00
Vrchol Soláně nad Velkými Karlovicemi ožije slavností Sečení luk. Sekáči začínají v 18 hodin na louce u Korytářů. Těšit se můžete na soutěž, kterou zahájí střelbou z pušek Portáši, taky na cimbálovku i folklorní a pěvecká vystoupení.

Řezbáři a guláš – Markvartovice; pá–so
Spolek Osada Menfen v Markvartovicích pořádá řezbářské dny a soutěž ve vaření gulášů. Po dobu dvou dnů je pro vás připraven doprovodný program a bohaté občerstvení.

Prohlídky hřbitova – Opava, v rámci festivalu Slunovrat
Prohlídky městského hřbitova v průběhu opavského festivalu Slunovrat mají dvě části. Druhá sobotní odpolední procházka se uskuteční na centrálním (katolickém) hřbitově. Sraz je ve 13 hodin před hlavní branou hřbitova.

Čtěte také

Idiot. Promítání a beseda – Ostrava; 17.00
Ostravský Dům kultury Poklad dnes od 17 hodin promítá film Idiot. Jde o ostravskou premiéru filmu režisérky Daniely Špinar. Po projekci bude následovat beseda s tvůrci. 

City Fest – Frýdek-Místek; pá–so
Industriální prostředí frýdeckomísteckých textilek hostí největší hudební festival ve městě s názvem City Fest. Na čtyřech scénách se v průběhu dvou dní vystřídají hvězdy české a slovenské hudební scény.

kRok za kRokem – Hukvaldy; 19:00
V oboře Hukvaldy se bude konat Folklorní večer v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka. Vystoupení kRok za kRokem, které začíná v 19 hodin, bude pojednávat o lásce a smíření, od prvních váhavých krůčků až po chvíle, kdy nohy slábnou.

Doprovodnou festivalovou akcí jsou Leošovy výtvarné a hudební dílny, které zabaví návštěvníky hukvaldského amfiteátru, dospělé i děti. Lektoři jsou k dispozici od 15 hodin, před koncertem folklorního souboru Ondráš.

Svátek tří bratří – Český Těšín; pá–ne
Český Těšín ožije třídenním festivalem s názvem Svátek tří bratří. Česko-polské příhraničí čeká letos jubilejní třicátý ročník. V nabídce je bohatý hudební program, který připravily Kulturní a společenské středisko Střelnice a COK „Dom Narodowy“.

Sobota

Fantastická Ostrava – Ostrava
Trojhalí Karolina už potřetí otevře své brány milovníkům sci-fi, fantasy, cosplaye, komiksů a hororu v rámci festivalu Fantastická Ostrava. Po dobu pěti dnů vás čeká hromada odborných přednášek, krásné výstavy či obchůdky s občerstvením a dárečky.

Karviná ze sedel elektrokol – 13.30
Spojte pohyb, zábavu i relax do jednoho a poznejte Karvinou ze sedel elektrokol. Doprovázet vás bude hornický příběh i zkušený průvodce se spoustou historických fotografií a zajímavostí. Vyjíždí se ve 13:30 od kostela sv. Petra z Alkantary.

Poruba!!! Open – Ostrava; od 9.00
Už podeváté se od 9 hodin uskuteční tradiční nohejbalový turnaj Poruba!!! Open, a to v areálu základní školy v Ukrajinské ulici. Na hřišti by se měli objevit kromě rekreačních hráčů také extraligoví a ligoví hráči.

Pivobraní – Nový Jičín; od 11.00
Jedna z největších letních událostí v Novém Jičíně – Pivobraní Nový Jičín – vypukne na Masarykově náměstí od 11 hodin. Kromě nabitého hudebního programu a prezentace pivovarů se návštěvníci mohou těšit na skvělé jídlo a bohatý doprovodný program. 

Jízdy historickou tramvají – Ostrava
Trať údolím Porubky slaví 95 let a dopravní podnik k oslavě připravil oblíbené vyhlídkové jízdy historickými tramvajemi. Užijete si je v čase od 9:45 do 17 hodin. Trasa projížďky je z Poruby, zastávky Vřesinská přes Vřesinu, Krásné Pole, Dolní Lhotu, Horní Lhotu do zastávky Budišovice, Zátiší a zpět.

Fajné léto – Krnov; od 14.00
Krnovské Fajné léto je lákadlem pro všechny příznivce Krnovské synagogy a židovské kultury. Druhý ročník festivalu nabízí program od 14 do 17 hodin a tentokrát bude benefiční. Výtěžek podpoří uprchlíky z Ukrajiny.

Větřkovické oslavy – Kopřivnice; od 12.00
Město Kopřivnice slaví 720 let od první písemné zmínky o Větřkovicích. Akce začíná ve 12 hodin mší v kostele sv. Václava a pokračuje slavnostním průvodem za doprovodu Městského dechového orchestru na multifunkční hřiště Lubina.

Rozmarné slavnosti řeky Ostravice – Ostrava; od 14.00
Rozmarné slavnosti řeky Ostravice se ponesou v námořnickém stylu, a to včetně tematické výzdoby a doprovodného programu. Akce se koná od 14 hodin na břehu řeky v okolí mostu Miloše Sýkory.

Příhody lišky Bystroušky – Hukvaldy; 19.00
Liška Bystrouška, ale i Zlatohřbítek, Revírník a další známé postavy slavné opery Leoše Janáčka ožijí přímo v hukvaldské oboře. Představení Příhody lišky Bystroušky si můžete v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka užít od 19 hodin.

Čtěte také

NODO – Ostrava
Ostrava hostí od soboty až do 30. června Dny nové opery Ostrava. V ostravských Divadlech Jiřího Myrona a Antonína Dvořáka, ale taky třeba v Trojhalí Karolina se můžete těšit na světové i české premiéry nové opery, a to za účasti sólistů z Evropy i USA.

Vernisáž výstavy – Soláň; 16.00
Pokud se zatouláte na Soláň, pak si v 16 hodin nenechte ujít zahájení výstavy v Informačním centru Zvonice s názvem Blízké i vzdálené obzory v obrazech Ludvíka Schneiderky. Na vernisáži zazpívá Ludmila Vašková za doprovodu cimbálu Anežky Tkáčové. Výstava potrvá do 16. srpna.

Narozeniny charity – Krnov; od 14.00
Třicáté narozeniny si Charita Krnov připomíná zajímavým programem, na který můžete zavítat od 14 do 16 hodin v kostele sv. Martina. Čeká vás přednáška o historii, poslání a činnosti charity, bohoslužba, výstava i piknik ve farní zahradě a na faře.

Neděle 

Vítání prázdnin – Hlučínské jezero; od 14.00
Na Hlučínském jezeře budete moct přivítat prázdniny, a to rovnou ve velkolepém stylu indiánů a kovbojů. Jedná se o akci pro rodiny s dětmi, kde si opravdu každý najde to své. Akce se koná od 14 do 20 hodin.

Vegetění – Frýdek-Místek; od 14.00
Frýdek-Místek vás zve na 3. ročník Vegetění v nádherném prostředí Faunaparku. Od spolků na ochranu zvířat se dozvíte, jakým způsobem se dá zvířatům pomoct a jak je podpořit. Akce začíná ve 14 hodin.

Vyrob si svou loutku – Ostrava; 10.00
Pro všechny příznivce loutkového divadla si ostravské Divadlo loutek přichystalo výtvarné zážitkové dílny s názvem Vyrob si svou loutku. Můžete se těšit na prostředí plné fantazie, tvořivosti a příjemné rodinné atmosféry. Workshop začíná v 10 hodin.

Divadlo loutek Ostrava

Výstava obrazů Evy Komárové – Havířov
Ještě do konce června můžete v galerii Kulturního domu Radost v Havířově zavítat na výstavu obrazů členky ateliéru Mlejn Ostrava Evy Komárové. Nese název 80 je jen číslo.

Hradecká pouť – Hradec n. M.; od 13.00
V Hradci nad Moravicí se koná od 13 hodin Hradecká pouť. Dopoledne proběhnou v kostele mše svaté a v zahradě vedle kostela bude připraveno loutkové divadlo pro děti. Odpoledne vás čeká v „central“ parku u vlakového nádraží hudební program, stánkový prodej a aktivity pro děti.

Závěrečný koncert MHF Leoše Janáčka – Hukvaldy; 18.00
Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka míří do finále. Závěrečný koncert, který vzdá poctu nejen rodákům Iljovi Hurníkovi a Jožkovi Matějovi, ale též Slezsku, Lašsku a životu, si můžete poslechnout v 18 hodin v oboře Hukvaldy.

Opera Přízraky – Ostrava; 19.00
Do Divadla Antonína Dvořáka dnes můžete zavítat na Ibsenovu operu o třech dějstvích s názvem Přízraky. Tématem hry jsou lži, strach, konvence, pokrytectví a přetvářka. Představení začíná v 19 hodin.

Čtěte také

Výstava obrazů Rudolfa Štafy – Třinec
Galerie města Třince zve na výstavu, která představí průřez tvorby třineckého umělce Rudolfa Štafy, zaměřený hlavně na malbu a kresbu. Nese jméno Plátkové zlato kladené mezi přivřená víčka a k vidění je ve výstavním prostoru v Kulturním domě Trisia. Potrvá do 26. srpna.

Den pro všechny – Havířov; od 11.00
Víkendový program Den pro všechny zabaví ty, kteří od 11 do 18 hodin dojedou na havířovské náměstí Republiky. V nabídce si své najdou děti, milovníci fantasy či historie, návštěvníky pobaví divadlo, dobové tance, hudební čísla nebo ukázky dravců.

autoři: Petra Štrymplová , Renáta Václavíková
Spustit audio

Související