Ostravský spolek Pestré vrstvy připomněl utonutí čtyř dětí v Odře

24. březen 2022

Předjaří přesně před sto lety a hošťálkovický přívoz na řece Odře. To je čas a místo nezapomenutelné tragédie, která skončila utonutím čtyř dětí z rodiny mariánskohorského řezníka a hostinského Alberta Koziela. Tehdy místními doslova otřásla. Spolek Pestré vrstvy zapátral v archivech a událost vzkřísil.

Arnoštka, Bohumila, Zdenka a Evžen Kozielovi, děti od osmi do třinácti let. Před sto lety, v osudnou neděli 5. března, se všichni utopili v hlubině jarní rozvodněné Odry na přívoze mezi Mariánskými Horami a Hošťálkovicemi. Událost teď připomněli členové ostravského spolku Pestré vrstvy, kteří na místě někdejšího přívozu a dnešní lávky umístili pamětní tabulku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.