Ostřelování ukrajinských měst neustává. Válka na Ukrajině hodinu po hodině, den dvanáctý

7. březen 2022

V noci na pondělí vystupňovala ruská armáda ostřelování měst v centrální, severní a jižní části Ukrajiny, tvrdí napadaný stát. Země se rozhodla pozastavit vývoz některých zemědělských produktů, jde například o maso, žito, oves nebo cukr. Vývoz pšenice, drůbeže, oleje a dalších bude možný jen s povolením ministerstva hospodářství. Ukrajinská vláda se obává, že by v zemi mohl být nedostatek potravin. Dění na Ukrajině sledujeme ve Speciálu s experty i reportéry přímo z místa.

Z Ukrajiny od začátku bojů odešel asi milion lidí, opačným směrem se ale vydaly desítky tisíc mužů, aby podpořili obranu své země. Obavy z pokračujících střetů pociťují lidé i tam, kde se nebojuje, psychiatr Radkin Honzák v první hodině Speciálu radí, jak reagovat na stres:

Čtěte také

„Humor je jedno z nejchytřejších řešení špatných situací a to válka je. My jsme tady teď bezmocní. Ale jakmile se nám podaří udělat z něčeho srandu, tak jsme vlastně vyhráli.“

V Česku už vznikají ve školách speciální jednotřídky pro děti z Ukrajiny. A pomáhají i stovky psychologů a psychoterapeutů, kteří v Česku nabízejí lidem z východu své služby zdarma. O tom uslyšíte v druhé hodině Speciálu.

Ráno slíbila ruská armáda, že otevře humanitární koridory v několika ukrajinských městech včetně Kyjeva, aby umožnila odchod civilistů. Podle map ruské agentury RIA Novosti ovšem některé koridory vedou jen do Ruska a Běloruska a předchozí pokusy o koridory skončily bez výsledku. 

Čtěte také

O pomoci, která na Ukrajinu míří, i o tom, jak pokračují boje, uslyšíte ve třetí hodině Speciálu. 

V závěrečné hodině ranního Speciálu popisuje reportér serveru Voxpot Vojtěch Boháč, jak vypadá situace poblíž městečka Irpiňa, kde je poslední stanoviště ukrajinské armády před samotným Kyjevem.

Z Ukrajiny se vrátilo sedm českých záchranářů, kteří zhruba dvě stě kilometrů od Kyjeva školili zdravotníky v poskytování neodkladné péče. Po jejich odjezdu zasáhly město rakety. Jaká tam byla situace, i to je téma závěrečné části ranního Speciálu Plusu a Radiožurnálu.

Hrdost a vzdor

„Ve Lvově to vypadá jako ve městě, které brzy praskne,“ popisuje v poledním Speciálu situaci v ukrajinském městě reportérka Respektu Ivana Svobodová. „To zoufalství na nádraží je velké. Lidé neví, co s nimi bude. Strašně dlouho stojí na hranicích s Polskem, citelně se ochladilo a není, kde se ubytovat.“

„Chuť vyhrát je mezi Ukrajinci velká. Na jejich straně je to, že oni ví, za co bojují. Za to ruští vojáci nemají svůj cíl, jen je sem přivezli,“ dodává Svobodová. „Ta hrdost, ta vzdor, to je nejsilnější dojem. O strachu mluví jen ženy, když říkají, že se obávají o své muže. Ale muži o strachu nemluví.“

autoři: Jan Pokorný , kac
Spustit audio