Ostuda v lyžařské sezoně: Zrušen Světový pohár v Liberci

4. únor 2015

Desetitisíce sportovních fanoušků se o víkendu pohrnou na závody Světového poháru v biatlonu, které hostí Nové Město na Moravě.

Mělo se závodit i v Liberci, a sice při Světových pohárech skokanů a sdruženářů. I s Romanem Koudelkou, kterému se mimořádně daří. Ale nebude. K odřeknutí prý pořadatele vedlo vícero důvodů, ale tím hlavním je nedostatek financí. Kde v českém lyžování – a atraktivních skocích zvlášť – peníze jsou a kde chybějí?

U můstku K 18 v Harrachově stojí František Vaculík, bývalý reprezentant ve skocích na lyžích, dnes trenér malých skokanů Jiskry Harrachov. Možná je to paradoxní, ale na děti a jejich skákání peníze jsou. S potížemi se potýkali pořadatelé Světového poháru ve skocích na lyžích a v severské kombinaci. Závody odřekli v rozjeté sezóně.

V době, kdy skokani měli v kalendářích poznamenanou cestu do Liberce a diváci se těšili na to, že naživo uvidí Romana Koudelku, jednoho z nejlepších závodníků světa. Samotný svaz lyžařů uváděl vícero důvodů, proč všechno zrušil.

Chybělo deset milionů

Žáci Jiskry Harrachov (zleva) Josef Slavík, Jakub Hnyk, Miroslav Štěpánek a Martin Slavík pod můstky v Harrachově

Podle svazového prezidenta Lukáše Sobotky za tímto nepopulárním krokem byl nedostatek financí. „Oficiálních důvodů bylo víc. Uvádí se otázka finanční. S tím souvisí i možné kolize co se týká přenosu České televize. Chyběly prostředky v řádech jednotek milionů.“

O něco konkrétnější než svazový prezident Lukáš Sobotka byl sportovní ředitel úseku skoku na Svazu lyžařů České republiky Rostislav Jozífek. V jednom libereckém hotelu, který měl sloužit jako oficiální ubytování pro účastníky Světového poháru, vzpomínal na loňské mistrovství světa v letech na lyžích.

To bylo v Harrachově a skončilo kvůli nepříznivému počasí o víkendu a ve finanční ztrátě. Jaký byl rozpočet na liberecký Světový pohár ve skocích na lyžích a v severské kombinaci, který se měl uskutečnit koncem tohoto týdne? „Náklady byly 32 milionů korun. Chyběla nám zhruba třetina obratu, plus mínus deset milionů.“

Skutečně se nedaly najít peníze na Světový pohár skokanů? Navíc v době, kdy Roman Koudelka vedl celkové pořadí této série? „Finanční prostředky se daly najít v marketingu. Na akce tohoto charakteru marketing nepostačuje. V jiných zemích napomáhají regiony,“ říká Lukáš Sobotka.

Svazu lyžařů České republiky i jeho Úseku skoku nezbylo, než jít s ostudou na Mezinárodní lyžařskou federaci FIS a víkend v Liberci zrušit. Utrpěla tím dlouho budovaná a vydřená pověst Česka jako spolehlivého partnera při organizování Světových pohárů.

Bývalý reprezentant ve skocích, teď trenér František Vaculík

Jak a jestli sportovní akce pořádat

Netřeba připomínat, že o ně je zájem. Dokládá to i skutečnost, že se o víkendu závodit bude, i když v nepříliš bohaté části Německa, v Titisee-Neustadtu. Sportovní diplomacie i na FIS musela projít krizovou komunikací.

„Díky tomu, že jsme to udělali včas, jsme ty škody dokázali eliminovat. Odezva ve Světové federaci není nijak výrazně negativní, naši situaci chápou. Určitě Světové poháry v následujících letech do ČR přidělovány budou.“

Jde o to, aby se nemusely přidělené Světové poháry opět rušit. Jejich pořadatelé se neobejdou bez pomoci peněz veřejného sektoru. Zatímco v jiných zemích se výrazněji podílejí jednotlivé regiony a města, v Česku se musejí sportovci spolehnout na stát.

Paradoxem je, že podle studie Českého olympijského výboru sport více peněz do státního rozpočtu odvádí na daních, než kolik z něj nakonec dostává zpátky na dotacích. Letos jdou ze státního rozpočtu otrocky řečeno „na podporu činnosti v oblasti sportu“ necelé 3 miliardy korun, tedy zruba 0,25 procent státního rozpočtu a pouhých 0,08 procent HDP.

Skoky na lyžích jsou na meteorologii velmi závislé

Rostislav Jozífek si na spolupráci s MŠMT nestěžuje. Rád by doladil to, aby jednotlivé sporty měly přehled o podpoře, nebo nepodpoře velkých akcí dříve. Říká to, co poví jakýkoliv výše postavený český sportovní funkcionář. „Ministerstvo školství není samospásou. Problém je celospolečenský. Do sportu bychom měli dostávat odhadem 70 miliard korun, kdybychom byli v kontextu demokratických zemí Evropské unie.“

Sportovní prostředí si nemůže dělat naděje, že se takového přístupu vbrzku dočká. Spíše budou muset sportovní funkcionáři realističtěji zvažovat, jak a jestli vůbec vrcholné sportovní akce na českém území pořádat a plánovat vše dlouhodoběji, aby se vyhnuli ostudě při jejich odříkání v probíhající sezóně. V tomto případě může být český fanoušek rád za fungující biatlon, který sportovními úspěchy táhne diváky.

autoři: kyk , sch
Spustit audio