Otázky a odpovědi: Jak nejrychleji získat termín na očkování? Proč se vakcína na někoho nedostala?

8. duben 2021

Jak co nejrychleji získat termín očkování? A proč někteří praktičtí lékaři naočkovali už desítky svých pacientů, zatímco jiní ještě ani nezačali? To jsou nejčastější otázky, které nám posíláte na mail covid@rozhlas.cz. Odpoví na ně vědecká redaktorka Eva Kézrová. 

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz.

Jedna otázka se opakuje v různých variantách. Za všechny dotaz paní Tyrlíkové: Tchán a tchyně, kterým je přes 70 let, se začátkem března registrovali na očkování a ještě stále nemají termín. V čem je problém?

V tom, kde a kam se zaregistrovali.

Přestože Centrální rezervační systém se tváří jednotně, zdání klame. Každý kraj má svůj systém distribuce vakcín i podle toho, jaké konkrétně má k dispozici. A zároveň – jak v našem vysílání řekl vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla – každé očkovací místo má svou vlastní strategii, koho na očkování pozvat.

Nejvyšší prioritou je sice věk, ale to může znamenat, že někde očkují jen sedmdesátníky a starší, jinde pro ně vyčlení třeba tři čtvrtiny dávek a zbytek dají dalším registrovaným skupinám.

Čtěte také

Ty rozdíly jsou regionálně opravdu velké. Existuje stránka ockovani.opendatalab.cz, kde si každý může najít konkrétní očkovací místo a podívat se, kolik lidí je před ním a jak rychle se tam očkuje. Mimochodem není to aktivita státu, ale jde o aplikaci, kterou vytvořili dva mladí nadšenci z ČVUT s využitím veřejně přístupných dat.

A najdeme tam informaci také o tom, kdy se dostanu na řadu u praktického lékaře?

To bohužel ne, na tuhle otázku asi nedokáže jasně odpovědět nikdo, jak naznačuje předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka:

„Tu informaci bychom sami rádi měli, ptají se nás na to i lékaři. Je pro nás těžké odpovědět, když ani nevíme, kolik ten týden přijde do krajů vakcín AstraZenecy. Zdá se, že jich začíná přibývat, ale třeba tento týden to žádná sláva není.“

K tomu se váže i další z dotazů našich posluchačů. Manželé - oba nad 70 let - bydlí na rozhraní dvou okresů a registrovali se u svých praktiků. Ale zatímco opavská lékařka naočkovala paní už před čtrnácti dny, tak ostravský lékař manželovi nedal ještě ani termín. Hrají tam roli okresy?

Čtěte také

Ne, vůbec ne. Rozhodující je, kolik pacientů se u konkrétního lékaře zaregistrovalo k očkování a do jaké skupiny patří, protože podle toho se sestavuje pořadník lékařů.

Zkušenosti z Plzeňského kraje, kde ordinuje, shrnuje Petr Šonka: „Polovina praktiků už nějaké vakcíny dostala. Že je dostane, se dozví ten týden, kdy je přivezou, dřív to opravdu neví. A může se stát, že ve stejném městě je druhý praktik, který je ale na pořadníku na nižším místě, a ten vakcínu dostane třeba až za dva týdny.“

Někteří lidé se proto snaží přeregistrovat na jiné místo. Pan Pleskot se nás ptá, jestli jeho 72letá maminka může svou registraci doplnit o kód pro chronicky nemocné, který teď nově dostala od svého praktika. Získala by tak termín k očkování dříve?

Ne. V tomto případě nemá přeregistrace smysl.

Čtěte také

Ono by se to nabízelo, že když člověk přidá ještě jedno kritérium, dostane se v pořadí výš, ale tak to není. Pro systém platí jen to nejvyšší kritérium, což je tady věk.

Problém je, že když založíte novou registraci, automaticky se maže ta stará a vy se dostanete opět na konec fronty. Což ale i přesto může znamenat dřívější termín očkování. Třeba když už nechcete čekat u praktického lékaře a zaregistrujete se do nějakého velkého očkovacího centra, které funguje od rána do večera.

Ve Středočeském a Jihočeském kraji fronty regulují a posílají lidem SMS, aby se přeregistrovali, ale jinde to zatím není. Praktici teď mají slíbeno několik desítek tisíc vakcín, takže během dvou tří týdnů by se mělo dostat na všechny, ale je otázkou, jestli to tak opravdu bude.

autor: Eva Kézrová
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.