Otevírají obchody, omezují se roušky. Podpora podnikatelů do konce května pokračuje, ujišťuje ministr Havlíček

10. květen 2021

Česko se vrací k normálnímu fungování. Roušky nebude nutné nosit venku, otevřely se obchody i další služby. Ve všech krajích se k prezenční výuce vrací celé základní školy a plně fungovat můžou taky školky. Stejně tak mohou v celém Česku otevřít i galerie, muzea a památky. „Bylo to správné rozhodnutí. Počet nových případů onemocnění rapidně klesá, sledujeme i počet lidí v nemocnicích a na JIP,“ vysvětlil změnu opatření ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček za ANO.

Čtěte také

První nové opatření se týká roušek: lidé je nově musí mít jen v situacích, kdy nedokážou udržet odstup aspoň dva metry od ostatních. V parku nebo méně rušné ulici si můžete ochranu sundat. Respirátory, případně nanoroušky, jsou naopak i dál povinné v obchodech, hromadné dopravě nebo na zastávkách a nádražích.

Podpora živnostníků pokračuje

Otevřené můžou být už všechny maloobchody. Zákazníci tak znovu nakoupí třeba v knihkupectvích nebo v prodejnách s obuví a oblečením pro dospělé, které byly až do teď zavřené. Obchodníci ale hned dnes nápor nakupujících nečekají, řada akcí se plánuje až na víkend, takže riziko nehrozí.

Podpora pro živnostníky přesto nekončí: „Prodloužili jsme ji do konce května. Pokračuje program Antivirus, kompenzace mezd, kompenzační bonus tisíc korun pro živnostníky a také program COVID – Nepokryté náklady, který hradí 60 procent všech nákladů podnikatelů,“ uvedl ministr Havlíček. Končí naopak program COVID 2021, který přispíval pět set korun na zaměstnance ve prospěch podnikatele.

Ministerstvo navíc slibuje podporu prodloužit těm podnikatelům, jejichž obchod bude dále omezen: „Kdo bude zásadně omezen, ať už ve vlastním podnikání nebo v rámci dodavatelského řetězce, bude dále čerpat podporu,“ slibuje ministr.

Pravidla pro školy a kulturu

Drobnou chybou ministerstva se také o jeden den posune otevření tatérských salonů: „Z pravidel rozvolněné v kadeřnických službách jsme vyňali větu o narušení integrity kůže. Od úterý 11. května bude možné tetovací služby poskytnout,“ vysvětlil Havlíček.

Ode dneška jsou v rotačním režimu otevřené první i druhé stupně základních škol v celé zemi. Výhradně na dálku se tak učí už jen středoškoláci a vysokoškoláci, s výjimkou těch, kteří mají praktickou výuku.

Opatření u kulturních akcí se má změnit už od příštího pondělí. Ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD chce povolit až sedm set diváků venku a čtyři stovky na vnitřní akci. Samozřejmě za podmínky, že lidé budou mít zakrytý nos a ústa a že podstoupí test.

Testování ve firmách bude povinné do konce června, stále platí kompenzace 60 korun na test.

Spustit audio

Související