Ověřené babské rady mohou být první pomocí při domácí léčbě

20. prosinec 2023

Viry a bacily trápily lidstvo odjakživa, a v dobách, kdy neexistovaly kvalitní léky na chřipku nebo virózu, si musely naše babičky a prababičky s léčbou poradit samy. Tělo se umí uzdravit samo, když mu dáme prostor, a když ho podpoříme. Některé tzv. „babské rady“ jsou ověřené staletími a mohou být v některých případech prospěšné i dnes.

Pokud se necítíte dobře a něco na vás jak se lidově říká „leze“, rozhodně nemoc nepřecházejte. Zalehněte doma do postele, připravte si velkou konev horkého čaje a snažte se klasickým způsobem nejprve vypotit.

Na horečku s mokrým hadrem

Jestliže nezaberou běžné léky na snížení horečky, je možné aplikovat studený obklad. To byla kdysi běžná léčba na snížení horečnatých stavů. Není moc příjemná, ale rozhodně účinná. Při tomto postupu se hrudník zabalí do studeného mokrého ručníku nebo prostěradla, na něj se dá ještě jeden suchý, a nemocný se uloží zpět do postele pod peřinu, aby se vypotil. Mokrý ručník je nutné před aplikací samozřejmě dobře vyždímat. Tato procedura může velmi účinně srazit teplotu. Ovšem důležité je i další pravidlo. Při horečce se z celého povrchu těla odpařuje hodně vody, obzvláště při pocení. Nemocnému proto pro zlepšení stavu musíme podávat i dostatek tekutin.

Tvaroh jako pojistka při horečce

Studený mokrý zábal je možné aplikovat i na krk při angínách. Většinou se nejprve na krk dal vyždímaný studený kapesník, přes něj jemný igelit, a jako poslední vrstva opět suchý hadr – babičky v tomto případě nejčastěji používaly suchou čistou plenu. Většinou tento tzv. „Priessniczův obklad“ zabral a bolest v krku ustoupila. Podobně je možné na sražení horečky použít i tvaroh. Studený měkký tvaroh se natře na hrudník a překryje se opět suchou čistou plenou nebo větším ručníkem. Babičky si někdy dávaly studený tvaroh i na bolavá kolena. Dobře totiž věděly, že tvaroh je schopen horkost z těla „vytáhnout“, a pomoci tak od horečky i od zánětu.

Česnek místo penicilinu, cibule jako zákusek

Jako přírodní antivirotikum a antibiotikum se používal česnek, a to v jakékoliv formě - jako česnečka, nebo jako tvarohová pomazánka s jemně nakrájeným česnekem. Velký pomocník je i cibule, hlavně v případě nepříjemných kašlů u dětí. Receptů na cibulový sirup je hodně, ale každá maminka může v případě onemocnění dítěte jednoduše nakrájet cibuli na úzké plátky nebo kolečka, posypat je cukrem a umístit na chvíli na topení nebo do tepla. Cibule pustí šťávu, kterou vymačkáme a nemocnému podáváme jako sirup proti kašli několikrát za den po lžičkách. Kašel odlehne a hleny se uvolní.

Olej a sádlo není pouze na pečení a smažení

Pokud kašel „sedí“ na prsou a nemůžete odkašlat, babičky kdysi dávaly na starou plenu nahřátý olej a přikládaly na prsa. I v tomto případě je postup jednoduchý. Stačí jakýkoliv olej nebo sádlo, které lehce nahřejeme do příjemné teploty. Rozehřátý olej nalijeme na starou plenu, přiložíme na hrudník a obalíme ochranným igelitem. Tuto proceduru nikdy neaplikujte při horečce, pouze v případě, kdy nemocný už nemá teplotu, ale stále špatně odkašlává. Olej dlouho drží teplo, hrudník se dobře prohřeje a pacient začne dobře vykašlávat. Zároveň je ale nutné podávat také hodně tekutin. Tělo potřebuje hleny naředit, aby se jich mohlo zbavit a vykašlat je.

Spustit audio

Související