Ozvěny dne 1. června 2008

1. červen 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Chorvatsko možná zruší zákaz dovozu masa a mléčných výrobků pro turisty

Ondřej KAPIC, moderátor:
Chorvatsko možná zruší zákaz dovozu masa a mléčných výrobků pro turisty. Podle serveru Slobodna Dalmacija o to usiluje ministerstvo cestovního ruchu, a to po prudké reakci české veřejnosti. Prakticky všechna tuzemská média informovala o nařízeních chorvatského ministerstva zemědělství a mnoho Čechů prý začalo uvažovat o tom, že stráví dovolenou jinde. Konzultace mezi oběma ministerstvy jsou v plném proudu. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová ale zprávu nepotvrdila.

Poslanci rozhodnou o tom, jestli spotřební daň u benzínu a nafty klesne

Ondřej KAPIC, moderátor:
Poslanci rozhodnou o tom, jestli spotřební daň u benzínu a nafty klesne. Návrh sněmovně předloží ČSSD. Ministerstvo financí se ale pokles daně nezamlouvá. Podle resortu je to nesystémové řešení, které nezaručí, že cena benzínu a nafty u pump opravdu klesne.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Za litr nafty platí motoristé i víc než pětatřicet korun. Podle poslance ČSSD Milana Urbana drahá nafta brzdí růst ekonomiky. Státní rozpočet by navíc snížení daně o dvě koruny padesát na litr podle něj unesl.

Milan URBAN, místopředseda ČSSD:
Vždycky ten návrh na snížení spotřební daně je správný, protože za prvé posiluje konkurenceschopnost firem a za druhé ulehčuje lidem, to znamená zvyšuje jim životní úroveň.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Ministerstvo financí spočítalo, že snížení cen by znamenalo citelný výpadek příjmu ve státním rozpočtu.

Peter CHRENKO, náměstek šéfa finančního resortu:
Ta cena skutečně dle našeho názoru roste z důvodu vysoké poptávky a nedostatečné konkurence, takže určitě to není rozhodující složkou té ceně spotřební daň.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Vysvětlil České televizi náměstek šéfa finančního resortu Peter Chrenko. Podle něj by stát neměl garance, že se snížení spotřební daně na výsledné ceně benzínu odrazí v plné míře. Vládní koalice ale zřejmě nebude ve svém postoji ke snížení daní jednotná. Poslanec ODS Vlastimil Tlustý chce dát návrhu šanci.

Vlastimil TLUSTÝ, poslanec /ODS/:
Nepodpořím zamítnutí takového návrhu, aby prostor pro diskusi mohl vzniknout.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Za poslední rok nafta zdražila nafta o šest korun za litr.

Sociální demokraté se chtějí připojit k hladovce proti americkému radaru

Ondřej KAPIC, moderátor:
Sociální demokraté se chtějí připojit k hladovce proti americkému radaru. Chtějí tak podpořit dva aktivisty iniciativy Ne základnám, kteří na protest proti umístění radaru v Brdech už dvacet dní hladoví. Předseda ČSSD Jiří Paroubek dnes v Pardubicích potvrdil, že momentálně zjišťují, kdo z členů strany tuto aktivitu podpoří.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Každý z nás, nebo ten kdo bude chtít, umožňuje mu to například zdravotní stav, aby se účastnil symbolické hladovky, abychom se střídali třeba po čtyřiadvaceti hodinách v té hladovce. Myslím, že už první zájemci jsou připraveni na začátek příštího týdne a já jsem tomu velmi rád, že pak by pánové Tamáš s kolegou mohli ukončit svoji hladovku. Nevylučuju, že se připojím. Ne snad v těch nejbližších dnech, ale určitě se připojím.

Parkanová řekla, že nebude vyjednávat s hladovkáři ani s Greenpeace

Ondřej KAPIC, moderátor:
Za vyděrače dnes oznámila a označila ministryně obrany Vlasta Parkanová aktivisty Jana Tamáše a Jana Bednáře. Ti od 13. května drží hladovku na protest proti záměru vybudovat v Česku americkou protiraketovou základnu. Parkanová v televizi Prima řekla, že nebude vyjednávat s hladovkáři ani s Greenpeace. Bude vyjednávat s poslanci Parlamentu. Kromě Tamáše a Bednáře protestují proti radaru i aktivisté hnutí Greenpeace, kteří už víc než měsíc bez povolení tráví na radarové kótě sedm set osmnáct v Brdech, kde by základna měla stát.

České Budějovice se potýkají s následky přívalového deště

Ondřej KAPIC, moderátor:
České Budějovice se potýkají s následky přívalového deště. Nad ránem tady při bouřkách spadlo téměř pět centimetrů vody. Rozvodnily se menší potoky ve městě, Vrátecký, Dobrovodský a Hodějovický. K tomu se přidala voda z polí od Pohůrky a výsledkem je více než šedesát zatopených sklepů, kde místy voda dosahovala výšky sto čtyřiceti centimetrů.

Mirka NEZVALOVÁ, redaktorka:
Hasiči jsou stále v terénu. Pomáhají s odčerpáváním vody v zahrádkách na Suchomelu. Paní Ludmila Machová na té své naměřila půl metru vody.

Ludmila MACHOVÁ:
To jsou druhý povodně v roce 2002.

Mirka NEZVALOVÁ, redaktorka:
Primátor Juraj Thoma po obhlídce města na odpoledne svolal povodňovou komisi, kde se například rozhodlo, že se musí na devíti místech na potocích odstranit okamžitě nahromaděná náplava. A jak Thoma dodává, zároveň se rozmisťují velkokapacitní kontejnery.

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Kam bude možné odkládat a složit různé předměty, které byly poškozeny tou noční povodní, které měli třebas lidi ve sklepech. Také začíná odstraňování těch samotných následků na veřejných prostranstvích. Dochází k čištění kanalizací tak, aby jakýkoli, byť sebemenší déšť nezpůsobil znova problémy se vsakováním vody.

Mirka NEZVALOVÁ, redaktorka:
Čistí se ulice s nánosy bahna a vše se pomalu začíná vracet k normálu. Lidé, kteří mají ale auta v garážích poblíž potoků, by je raději s ohledem na předpověď měli přeparkovat.

Ondřej KAPIC, moderátor:
Ještě večer podle meteorologů mohou na celém území Česka kromě Moravskoslezského kraje hrozit silné bouřky doprovázené ojediněle přívalovými dešti. Ojediněle se také může vyskytnout i krupobití a silný nárazový vítr. Jak ale Radiožurnálu řekl meteorolog Jan Šrámek, situace se bude v noci postupně zklidňovat.

Jan ŠRÁMEK, meteorolog:
Co se týká rozvodnění toků, tak mohou se lokálně zvednout menší toky, ovšem rozvodnění větších toků neočekáváme. Ty větší srážkové úhrny budou opravdu pouze lokální, takže i ty vzestupy hladin budou jenom místní.

Rakousko od půlnoci kvůli mistrovství Evropy ve fotbale obnoví kontroly na hranicích

Ondřej KAPIC, moderátor:
Rakousko od půlnoci kvůli mistrovství Evropy ve fotbale obnoví kontroly na hranicích. Policie bude trvale hlídkovat na přechodech Dolní Dvořiště, Hatě a Mikulov. Na některých dalších budou kontroly jen občasné. Zpřísněný režim skončí až 1. července. Šampionát od příští soboty hostí kromě Rakouska také Švýcarsko, to ale žádná mimořádná opatření neplánuje. Rakušanům budou na hranicích pomáhat i zahraniční strážci zákona. Dvacítka našich policistů bude hlídkovat ve Švýcarsku na zápasech českého týmu.

Násilí a manipulace provázely volby v Makedonii

Ondřej KAPIC, moderátor:
Násilí a manipulace provázely volby v Makedonii. Při střetech byl zastřelen jeden člověk a země hlásí devět dalších zraněných. Ve volbách, které skončí za hodinu, se o přízeň jednoho milionu a osm set voličů uchází necelá dvacítka stran a volebních koalicí. Volby v Makedonii by měly rozhodnout nejen o dalším směřování země, ale i vypovídají o stabilitě v regionu východního Balkánu.

Jaromír MAREK, redaktor:
Potyčky a dokonce střelba jsou hlášeny z oblastí, které obývá albánská menšina a z útoku se navzájem obviňují albánské politické strany. Ústřední volební komise už podle agentury Reuters oznámila, že na řadě míst zaregistrovala nestandardní průběh voleb, poničené nebo chybějící hlasovací urny, ukradené volební materiály a dokonce pokusy o podvod. V souvislosti z volbami zadržela policie odpoledne Agima Krasniqiho, bývalé vůdce skupiny povstalců z Albánské národní armády. Zatím není zřejmé, zda na násilnostmi stojí právě toto uskupení. Hlavním tématem mimořádných voleb v Makedonii bylo postavení albánské menšiny a spor s Řeckem o název státu.

Portorikánci dnes hlasují o demokratickém kandidátovi na prezidenta

Ondřej KAPIC, moderátor:
Portorikánci dnes hlasují o demokratickém kandidátovi na prezidenta. Průzkumy dávají větší šance na vítězství Hillary Clintonové. Ale ani to jí nepomůže dostihnout soka Baracka Obamu, který má na své straně převahu demokratických volitelů.

Vít POHANKA, redaktor:
Obama dva tisíce padesát jedna, Clintonová osmnáct set sedmdesát šest, takový je poměr hlasů volitelů demokratických kandidátů podle posledních propočtů internetového severu RealClear Politics. K potvrzení nominace je ale třeba podpora dvou tisíc sto osmnácti delegátů. Výsledek primárek na Portoriku je důležitý především pro Hillary Clintonovou. Ta zvažuje, jestli se odvolá proti včerejšímu rozhodnutí demokratické strany, připustit na nominační sjezd delegáty z Floridy a Michiganu ale pouze s polovičními hlasy. Senátorka Clintonová totiž v obou státech potrestaných za porušení stranických pravidel, s převahou vyhrála. Včerejší verdikt demokratického výboru pro pravidla je považovaný za její neúspěch, protože se její vítězství odrazí jen málo v počtu delegátů, kteří pro ni budou v srpnu na nominačním sjezdu hlasovat.

Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež ve Zlíně začíná

Ondřej KAPIC, moderátor:
Do festivalového Zlína se sjíždějí první hosté. Po osmačtyřicáté tam zítra oficiálně zahájí Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež. Pravidelným návštěvníkem i porotcem je slavný režisér Vojtěch Jasný.

Vojtěch JASNÝ, režisér:
Vlastně ten zlatý důl lidskosti a duše je v těch dětech, proto já dneska nedělám film a nepíšu film bez lásky a dětí. Musí tam být zvířata taky, protože to jsou taky duše.

Festival spisovatelů začíná v Praze

Ondřej KAPIC, moderátor:
1968 smích a zapomnění, to je téma dalšího letošního festivalu, Setkání spisovatelů v Praze. Účastní se ho i zahraniční hosté, Kanaďané Margaret Atwoodová a Greham Gibson nebo Američan Paul Oster a další. Festival zahájil pražský primátor Pavel Bém a prezident festivalu Michael March. Festival spisovatelů v Praze potrvá do 5. června.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu