Ozvěny dne 11. května 2008

11. květen 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Sudetoněmecký sraz v bavorském Norimberku Ondřej KAPIC; moderátor:
Letošní sudetoněmecký sraz v bavorském Norimberku byl ve znamení výzvy ke společnému hodnocení dějin a vzájemnému poznávání mezi Čechy a sudetskými Němci. O kontroverzním tématu Benešových dekretů, na jejichž základě byli Němci z českého pohraničí po druhé světové válce vysídleni, se hovořilo jen okrajově. Mluvčí sudetských Němců Bernd Posselt se vyslovil pro vznik společné sudetoněmeckočeské usmiřovací komise pravdy, která by shromažďovala očitá svědectví o nuceném vysídlování. Jednání sudetských Němců sledoval náš reportér Vojtěch Berger. Vojtěch BERGER; redaktor:
Čelní představitelé Landsmanschaftu se nechali slyšet, že co se Benešových dekretů týká, na české straně se věci začínají dávat do pohybu. České ministerstvo zahraničí ale včera jakýkoliv názorový posun odmítlo. Druhou novinkou bylo dnešní vystoupení bavorského premiéra. Poprvé po patnácti letech to totiž nebyl Edmund Stoiber, ale Günther Beckstein. Od něj se čeká otevřenější postoj k české vládě. Zatímco jeho předchůdce Stoiber do Prahy kvůli Benešovým dekretům jezdit odmítal, Beckstein se se svým českým protějškem Mirkem Topolánkem sešel od loňska už dvakrát.

Agrární komora varuje před zdražováním potravin Ondřej KAPIC; moderátor:
Agrární komora a opoziční ČSSD varují před dalším zdražováním potravin. Podle farmářů se mohou zvýšit ceny pečiva a pravděpodobně i vepřového masa až o dvacet procent. Ministerstvo zemědělství ale předpokládá maximálně desetiprocentní růst cen. Na názory odborníků a politiků se ptal reportér Pavel Otto. Pavel OTTO; redaktor:
Zvýšení cen až o pětinu opírá Jan Veleba o údaje ze světového trhu s potravinami. Jan VELEBA; prezident Agrární komory České republiky:
To základní číslo říká, že poptávka po potravinách, meziroční poptávka ve světě se bude zvyšovat zhruba o šest procent. Kdežto hrubá produkce, to znamená výroba světová, bude pod čtyřmi procenty. Čili ta poptávka bude trvale větší, než jsou možnosti výroby, a s tím je třeba pracovat. Pavel OTTO; redaktor:
Podobný názor jako šéf Agrární komory má i předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. Co se týče cen vepřového, v Česku dochází k velkému snížení počtu chovaných zvířat a kromě toho jsou světové ceny potravin ovlivněné loňskou neúrodou. Ta postihla Austrálii a částečně i Evropu a Spojené státy, dodává Hašek. Michal HAŠEK; předseda poslaneckého klubu ČSSD:
My jsme součástí evropského trhu, ten je součástí jaksi bohužel globálně světového trhu a v současné době je potravinová krize, těch základních potravin je ve světě nedostatek. Pavel OTTO; redaktor:
Ministr zemědělství Petr Gandalovič nevidí situaci tak dramaticky. Petr GANDALOVIČ; ministr zemědělství /ODS/:
Já věřím, že letos budeme mít lepší úrodu, takže by ten nárůst cen potravin neměl být takový jako v minulém roce. Pokud bychom vycházeli pouze z očekávané úrody z osetých ploch, tak jsem přesvědčen, že nejsou důvody pro vyšší nárůst cen potravin. Pavel OTTO; redaktor:
Podle odborníků se na zdražení potravin projeví i sílící dolar, který zvýší cenu ropy.

Boje se v Libanonu přenesly z Bejrútu na sever země Ondřej KAPIC; moderátor:
Po zastavení bojů v libanonské metropoli Bejrútu se napětí přeneslo do Tripolisu na severu země. Armáda se tam snaží oddělit radikály podporující prozápadní vládu od ozbrojenců stojících na straně opozice. Při bojích na severu země zemřelo od včerejšího dne okolo dvaceti lidí. Břetislav TUREČEK; redaktor:
Vzájemné střety rozpoutali provládní sunnitští muslimové a příslušníci šíitské alavitské menšiny, kteří stojí na straně opozičního Hizballáhu. Armáda se teď snaží v Tripolisu sehrát stejnou úlohu, která se zatím osvědčuje v Bejrútu nezasahovat do bojů, zůstat neutrální a vytvářet jakousi nárazníkovou zónu. Západem podporovaná vláda obvinila opoziční Hizballáh, že se snažil pučem převzít moc a že prosazuje zájmy Sýrie a Íránu. Podobné motivy ale přisuzuje i opozice vládě, která prý chce z Libanonu vytvořit další americké zázemí na Blízkém východě.

Předčasné volby v Srbsku provází velký zájem občanů Ondřej KAPIC; moderátor:
Předčasné volby v Srbsku provází velký zájem občanů. Srbové rozhodují o tom, jestli jejich země v nejbližších letech půjde cestou evropské integrace, nebo se od Evropy odkloní a spolehne se na podporu Ruska. Jan BUMBA; redaktor:
Podle průběžných údajů centrální volební komise je účast velmi vysoká. V konečném součtu by mohla překonat i zájem o prezidentské volby v únoru letošního roku. Tehdy přišlo bezmála sedmdesát procent voličů. Politikům se tak zřejmě podařilo přesvědčit občany o důležitosti hlasování. Výsledek není možné předpovídat. Poslední průzkumy naznačovaly, že šance obou hlavních formací proevropských demokratů a nacionalistických radikálů jsou prakticky vyrovnané.

Prodloužený víkend byl na českých silnicích tragický Ondřej KAPIC; moderátor:
Prodloužený víkend byl na českých silnicích tragický. Podle předběžné policejní statistiky zemřelo od čtvrtka do dneška při dopravních nehodách nejméně čtrnáct lidí. Jen včera si kolize vyžádaly sedm mrtvých, z toho pět motorkářů. Ve srovnatelném období minulý týden, kdy si také řada lidí vzala po státním svátku volno, aby si prodloužila víkend, zemřelo na silnicích dvanáct lidí.

V Barmě stále čeká na pomoc marně přes milion lidí Ondřej KAPIC; moderátor:
V Barmě stále čeká na pomoc marně přes milion lidí. Humanitární dodávky se zatím dostaly jen ke čtvrtině postižených. Dnes se navíc v nejvíce postižené iravadské deltě potopila loď Červeného kříže, která obětem cyklonu vezla humanitární pomoc. V největším městě Rangúnu stále na mnoha místech nefunguje elektrický proud a přerušeno zůstává i telefonické spojení. Podrobnosti od zpravodaje Českého rozhlasu Roberta Mikoláše. Robert MIKOLÁŠ; redaktor:
Lidé, kteří si předem zajistili dostatečné zásoby rýže, se o ni často dělí se sousedy. Jiní hledají pomoc v buddhistických klášterech. "Elektřina vůbec nefunguje, jen ti, co mají generátory, mohou svítit nebo vařit. Problémy jsou s vodou a jídlo je také stále dražší. Oproti minulému týdnu o stovky procent. Nám cyklon navíc úplně utrhl střechu. Musíme udělat novou, ale znamená to opět sáhnout hlouběji do kapsy. Hrst hřebíků nyní stojí pět tisíc čatů, což je asi pět dolarů," říká osmadvacetiletá žena z Rangúnu. Tato částka se mnohým může zdát nepatrná, pro Barmánce ale představuje zhruba šestinu platu. Většina si totiž průměrně vydělá třicet až čtyřicet tisíc čatů, tedy třicet až čtyřicet amerických dolarů za měsíc.

Rusové budou moci na inspekci, trvale ale na radarové základně nebudou Ondřej KAPIC; moderátor:
Pozorovatelé z Ruska nebo jakékoliv jiné země rozhodně nebudou trvale dohlížet na případnou radarovou základnu. V České televizi to řekl první náměstek ministryně obrany Martin Barták s tím, že Česko ani Spojené státy s něčím takovým nepočítají. Podobný závazek neobsahuje a ani nebude obsahovat žádná ze dvou základních smluv o případném umístění americké základny ve vojenském prostoru Brdy. Martin BARTÁK; první náměstek ministryně obrany:
Musíme rozlišit jednak permanentní přítomnost a jednak inspekční návštěvy. Ta permanentní účast, o té se nikdy neuvažovalo, neuvažuje, v žádném případě se nemluvilo ani o Ruské federaci. V případě inspekcí je to běžná praxe, která na základnách probíhá v rámci NATO i v rámci jiných organizací. Ondřej KAPIC; moderátor:
I s jednotlivými inspekcemi by ale musela souhlasit Česká republika a také Spojené státy. Místopředseda vlády Alexandr Vondra začátkem týdne řekl, že hlavní dohoda se Spojenými státy je už hotová a u takzvané smlouvy SOFA ještě zbývá dohodnout se na některých daňových otázkách. Podle Bartáka je to sice menší téma, ale také vyžaduje velkou pozornost. Náměstek by byl rád, kdyby se zbývající sporné body podařilo vyřešit v květnu tak, aby obě strany mohly smlouvu SOFA podepsat následující měsíc. Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění pro Českou televizi nesouhlasí s umístěním amerického radaru ve vojenském prostoru Brdy šedesát pět procent lidí.

V Hostivici se střílelo, útočníci vážně zranili cizince Ondřej KAPIC; moderátor:
V Hostivici u Prahy se dnes odpoledne střílelo. Čtveřice neznámých pachatelů tam přepadla a oloupila dva cizince. Na místě zůstal postřelený muž. Útočníci ujeli směrem na Karlovy Vary. Podrobnosti Radiožurnálu řekl mluvčí středočeské policie Pavel Truxa. Pavel TRUXA; mluvčí středočeské policie:
Před čtrnáctou hodinou v Hostivici došlo k přepadení dvou cizinců. Čtyři pachatelé nabourali auto poškozených a okradli je o finanční hotovost. Na místě došlo ke střelbě, byl postřelen jeden poškozený a pachatelé poté odjeli třetím vozidlem směrem na Karlovy Vary. Ondřej KAPIC; moderátor:
Policie po útočnících pátrá. Zdravotní stav zraněného muže je podle mluvčí středočeské záchranné služby Terezy Janečkové vážný. Má střelné zranění na hlavě. Záchranáři ho převezli na traumacentrum do nemocnice v PrazeMotole.

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro Ondřej KAPIC; moderátor:
Letošní třiašedesátý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, který začíná už zítra, se zaměří na tvorbu výrazných regionálních hudebních těles. V rámci padesátky koncertů a sedmi divadelních představení ale vystoupí i hvězdy světového hudebního nebe, včetně šéfdirigenta londýnského BBC orchestru Jiřího Bělohlávka. Ten je zároveň prezidentem festivalu. Jiří BĚLOHLÁVEK; šéfdirigent londýnského BBC orchestru; prezident festivalu:
Mámli najít nějakou zvláštnost v letošním ročníku, pak by to asi byl koncert Ostravské bandy, což je vlastně přihlášení se našeho festivalu k regionálním uměleckým aktivitám, v daném případě v Ostravě, už řadu let tam se odehrává určitá líheň soudobé hudby a její protagonista Petr Kotík tam velmi pilně pracuje a uvádí nová díla. Ondřej KAPIC; moderátor:
Třiašedesátý ročník Pražského jara zahájí zítra koncert Brněnské filharmonie. V Obecním domě pod taktovkou dirigenta Petra Altrichtera přednese Smetanovu Mou vlast.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu