Ozvěny dne 12. července 2009

12. červenec 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled

moderátorka:
Kanada víza Čechům zřejmě nezavede. Zvažuje ale jiný způsob kontroly. Klienti zkrachovalé cestovní kanceláře Retour čekají na vyplacení pojistky. CIA prý lhala o protiteroristickém programu a vyšetřovacích metodách. Zítra bude polojasno až oblačno, místy přeháňky a teploty do 27 stupňů.

Kanada obrátila v otázce zavedení víz pro Čechy

moderátorka:
Kanada obrátila v otázce zavedení víz pro Čechy. Podle ministra zahraničí Jana Kohouta znejistila poté, co do diskusí zasáhla Evropská komise. V České televizi ministr řekl, že Ottawa v úterý vízovou povinnost pro české občany nejspíš nezavede.

Jan KOHOUT, ministr zahraničních věcí:
Nemáme žádnou indikaci, že by Kanada v tuto chvíli nám chtěla tato víza zavést. To neznamená, že nebudou zavedena, ale všechna ta data, která byla předtím uváděná, v tuto chvíli jsou irelevantní. To znamená, že ten výsledek samotných jednání byl velmi výrazný. Kanada opravdu znejistila s tím, zda zavést nebo nezavést víza. My si to přičítáme jednak té české jasné pozice, o které jsem několikrát mluvil a i tomu, že se nám podařilo dostat na svou stranu Evropskou komisi a předsednictví a další členy Evropské unie.

moderátorka:
Podle Kohouta nicméně stoupla pravděpodobnost, že dojde k úpravě jiným režimem. Například elektronickými registracemi nebo kontrolami na letištích.

115 miliard korun by stálo oživení vodních toků

moderátorka:
115 miliard korun by stálo oživení vodních toků, aby při povodních dokázaly líp zadržovat vodu. V České televizi to řekl ministr životního prostředí Ladislav Miko. Zhruba 7 miliard by mohla poskytnout Evropská unie, zbytek se ale musí najít ve státním rozpočtu.

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Těch 115 miliard je to, co je potřeba udělat v podstatě na tocích a z toho ještě bych řekl, ale prioritně máme odhad, že je to až 50 až 70. 113 je celé území republiky. A pak máme na odstavená ramena něco přes 1 miliardu, obnova pramenných oblastí 55 miliard a revitalizace těch pozemků asi 6 miliard.

moderátorka:
Oživení potřebuje podle zhruba 45 tisíc kilometrů vodních toků, u kterých se kvůli nevhodným zásahům člověka změnilo koryto. Kolem tokům mají znovu vzniknout nivy zarostlé původními porosty, které budou lépe zadržovat vodu v krajině a brzdit povodňovou vlnu.

Krach cestovní kanceláře RETOUR

moderátorka:
Druhá cestovní kancelář letos zkrachovala. Agentura Retour je od pátku v insolvenčním řízení a ruší všechny svoje zájezdy. Několik stovek klientů tak na zaplacenou dovolenou už neodjede. Svoje peníze by měly dostat zpátky z povinného pojištění cestovních kanceláří proti úpadku.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Měla to být příjemná dovolená v Bulharsku s manželkou a dětmi. Místo toho teď pana Jiřího čeká několik měsíců nejistoty.

Jiří:
Stálo nás to necelých padesát tisíc, co dostaneme nebo nedostaneme, nevím. Mně jako zákazníkovi je to v podstatě jedno, kdo to zaplatí, hlavně abych ty peníze dostal zpátky.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Naše cestovní kanceláře musí mít ze zákona pojištění pro případ úpadku. Pojišťovna ale nevyplácí peníze okamžitě a většinou ani v plné výši. Říká Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Tomio OKAMURA, Asociace českých cestovních kanceláří a agentur:
V průměru s vyplácí z pojištění proti úpadku od 80 do 95 % ze zaplacené částky.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Výše pojistného se vypočítává z obratu cestovní kanceláře v předchozím roce. Pojišťovna má na vypořádání lhůtu půl roku. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Tragický víkend na silnicích

moderátorka:
Na českých silnicích opět umírají lidé. O tomto víkendu už při nehodách zemřelo nejméně 8 lidí, z toho čtyři motorkáři. Policie přitom na letní měsíce vyhlásila akci prázdniny 2009 bezpečnější, při které se zaměřuje právě na kontroly řidičů motorek. Závodník a kaskadér Mirek Lysý, který vyučuje mladé motorkáře, vidí za jejich nehodami hned několik důvodů.

Mirek LYSÝ, kaskadér, závodník:
V první řadě vysoká rychlost, druhá řada problémů je předjíždění v nebezpečných situacích, tam kde se předjíždět nesmí. Dalším problémem je předjíždění kolon automobilů. Motorka má sice obrovské zrychlení, čili by se zdála bezpečnější na předjetí než automobil, ale ty automobilisté v podstatě ten motocykl nevidí. Nedívají se často do zpětných zrcátek.

CIA tajila protiteroristický program

moderátorka:
CIA prý lhala Kongresu. Ústřední zpravodajská služba údajně před americkými zákonodárci tajila protiteroristický program a drsné vyšetřovací metody. Za rozhodnutím neposkytnout Kongresu všechny informace, měl podle amerických novin stát bývalý viceprezident Dick Cheney.

Vít POHANKA, redaktor:
Plných osm let údajně tajila CIA před zákonodárci protiteroristický program. Ten umožňoval mimo jiné drsné vyšetřovací metody, které mnozí považují za mučení. Už v květnu zpravodajskou službu z utajování informací obvinila předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Teď se ale do středu pozornosti dostal bývalý viceprezident Dick Cheney. Podle zdrojů citovaných v New York Times a agenturou ho měl z utajování práce CIA obvinit její nový šéf Leon Paneta při zasedání výboru Sněmovny reprezentantů pro zpravodajské služby. Ministerstvo spravedlnosti zvažuje, jestli podá žalobu na některé představitele bývalé vlády prezidenta Bushe. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington

Nové boje a útoky pokračovaly o víkendu v Afghánistánu

moderátorka:
Nové boje a útoky pokračovaly o víkendu v Afghánistánu. Na obou stranách konfliktu přibyly další oběti. Afghánští a koaliční vojáci zabili až 70 ozbrojenců radikálního Talibanu. Smutnou bilanci si ale připsali i koaliční jednotky. Mezi mrtvými je pět britských vojáků a pěti obětí za uplynulý víkend mají i Spojené státy. Velká Británie za posledních deset dnů v Afghánistánu tak ztratila 15 vojáků, což je pro ní nejtragičtější bilance do začátku invaze v roce 2001. Premiér Gordon Brown musel hájit jak strategii v Afghánistánu, tak britské zapojení v této misi. Podle jeho slov je strategie dobrá. Připustil ovšem, že vojáci vedou nebezpečnou a nesnadnou bitvu. Pět mrtvých amerických vojáků zvýšilo Spojeným státům bilanci obětí v letošním roce na 106.

Číňané truchlili za své zabité příbuzné

moderátorka:
Čínské úřady přiznaly vyšší počet zraněných při násilnostech v SinŤiangu. Je jich až 1680. Konečný nemusí být ani počet obětí. Podle úřadů zemřelo při střetech mezi Ujgury a Číňany 184 lidí. Mnoho rodin ale své nejbližší stále pohřešuje. V metropoli SinŤiangu Urumči dnes Číňané truchlili za své zabité příbuzné a ve městě proto panují přísná bezpečnostní opatření, zákaz shromažďování, pochodů i manifestací.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Pětiletá čínská dívka stojící před fotografiemi svých rodičů i prarodičů zabitých minulou neděli, i nářek muslimského páru nad ztrátou 19letého syna zavražděného davem mstících se Číňanů. Urumči nabízí tragické příběhy obou znesvářených etnik. Jako zázkrak se proto jeví příběh 26letého ujgurského obchodníka Aboliti Pamiti a jeho stejně staré čínské přítelkyně Čen Chao přirovnávaných k Romeovi a Julii. Znají se už tři roky a chtějí se brát. Kvůli událostem posledních dnů se ale stýkali jen minimálně. Nyní oba, jak říkají, se situace vrací k normálu. Proto opět přestanou svou lásku skrývat. Robert Mikoláš, Český rozhlas, Čína.

Petice na zrušení volby ředitele České televize

moderátorka:
Z dopisů, který žádá zrušení volby ředitele České televize a změnu mediálních zákonů, se stala petice. Žádosti stovky osobností podpořilo dalších zhruba 300 lidí, například dirigent Jiří Bělohlávek, sochař Kurt Gebauer, nebo vysokoškolský pedagog Jan Sokol. Ostatní se budou moci připojit zítra na nových internetových stránkách. Oznámili to signatáři dopisu Fero Fenič a Břetislav Rychlík. Autorům dopisu se nelíbí způsob výběru nového šéfa televize, který podle nich příliš ovlivňují politici. Jejich požadavky odmítl mediální expert a poslanec ODS Petr Pleva i bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák z ČSSD. Zelení je naopak víceméně podpořili. Rada České televize má generálního ředitele volit ve středu.

David Byrne na ostravském festivalu

moderátorka:
Bývalý frontman legendární newyorské kapely Talking Heads vystoupí za dvě hodiny v Ostravě. David Byrne přijel na festival Colours Of Ostrava v rámci světového turné, na kterém představuje svou novou desku. Na hlavní festivalové scéně se objeví v 8 večer. Podle skladatele Michaela Neumanna, který letošní Colours zahajoval, je David Byrne jedním z nejzajímavějších interpretů tohoto festivalového ročníku.

Michael NEUMANN:
Zaujalo mě, že tady vystupuje David Byrne. Velmi jsem se zajímal o hudbu, co dříve dělal. Měl velmi imaginativní projekty. Obdivuji hudebníky, kteří jako on mají schopnost pohybovat se v popové kultuře, ale zároveň ji svým talentem a fantazií přesahují.

Spustit audio

Více z pořadu