Ozvěny dne 13. dubna 2008

13. duben 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Prahou prošel průvod proti rasismu a antisemitismu

moderátor:
Pěšky proti rasismu a antisemitismu. S tímto heslem prošel centrem Prahy pochod, který skončil happeningem u sídla Senátu ve Valdštejnské zahradě. Akce se odehrála v období židovského svátku jomhašoa, který uctívá oběti holocaustu.

Jiří KOKMOTOS, redaktor:
Hudba a modlitby za oběti holocaustu, tak si je připomenuli účastníci dnešního happeningu. Podle organizátora Mojmíra Kaluse měl upozornit na vzrůstající tendence rasismu a antisemitismu v Evropě.

osoba:
Občané si jistě pamatují na takové pokusy neonacistů o pochody městem, které v loňském roce byly výrazně silnější než v těch dřívějších letech, takže i u nás je ta tendence patrná.

Jiří KOKMOTOS, redaktor:
To, že extrémně pravicové skupiny nabírají na síle snad nemusím ničím dokládat, ale čím to je podle některých účastníků pochodu?

osoba:
Rozbitý rodiny, nemáme vzory, se díváme na televizu, kde se jenom zabíjí a málo příkladů lidí, kteří by stáli před náma a my jsme k nim trošku mohli vzhlížet, to chybí, no.

Jiří KOKMOTOS, redaktor:
Účastníci happeningu se shodli, že situace je taková, že se budou muset sejít i příští rok, aby opět bojovali proti rasismu a antisemitismu.

KSČM se připojí k vyslovení nedůvěry vládě

moderátor:
ČSSD se znovu chystá na vyslovení nedůvěry vládě. V tomto volebním období tak půjde už o třetí pokus o parlamentní sesazení kabinetu. Místopředseda KSČM a poslanec za komunistickou stranu Jiří Dolejš v České televizi řekl, že jeho strana u tohoto hlasování chybět nebude.

Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany /KSČM/:
Pan Paroubek volí frekvenci každé pololetí, čili ani v tomto pololetí nechce vynechat, určitě u toho chybět nebudeme, protože tato vláda skutečně naši důvěru nemá a ani nemůže mít. Já si nedovedu představit, jak by radikálně musela změnit svou politiku, abychom jí ty zbylé dva roky ještě dali. Ty pokusy, byť jsou neúspěšné, odráží náladu ve veřejnosti. Když se podíváte na průzkum preferencí, tak podle preferencí vládní koalice prostě většinu nemá.

moderátor:
Podle vicepremiéra a místopředsedy ODS Petra Nečase se z hlasování o nedůvěře kabinetu stává část parlamentního folklóru.

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/:
Já myslím, že bychom se měli snažit chovat se seriózně, na druhé straně je to legitimní právo opozice vyvolat hlasování o nedůvěře, ale nemělo by nás to odvádět od té standardní práce, za kterou jsme od občanů placeni. Minimálně v době, kdy probíhá schůze slovním ohňostrojem vzájemného napadání vládní koalice a opozice na téma důvěra či nedůvěra vlády, tak v tu chvíli prostě stojí všechna ostatní práce.

Tragický víkend na silnicích

moderátor:
Víkend na českých silnicích byl tragický. Při nehodách na nich zemřelo minimálně šest lidí. Řada dalších osob se zranila. Při nehodě v obci Olšinky nedaleko Golčova Jeníkova na Havlíčkobrodsku zemřel osmadvacetiletý řidič. Střetl se s nákladním autem, které vjelo do protisměru. Na dálnici D 5 poblíž Rudné si dvě nehody vyžádaly jednoho mrtvého a sedm zraněných. Na Novojičínsku třicetiletý řidič z Libhoště nezvládl řízení a ve vysoké rychlosti narazil do sloupu. Jeho devatenáctiletou spolujezdkyni v kritickém stavu převezl vrtulník do nemocnice. Při havárii kamionu a čtyř osobních aut na dálnici D 1 zemřel v noci na dnešek jedenáctiletý chlapec. Podle policie přijíždějící vůz narazil do neosvětleného kamionu, který zůstal po předchozí nehodě stát napříč silnicí. Pět mladých lidí dnes ráno utrpělo těžká zranění při dopravní nehodě, při které opilý dvaadvacetiletý řidič osobního vozu u Chocně na Orlickoústecku nezvládl řízení a vyjel mimo vozovku a narazil do stromu. Jen od začátku dubna si dopravní nehody vyžádaly už dvaačtyřicet životů.

Drážní inspektoři šetří srážku ostravských tramvají

moderátor:
Zítra mohou mít drážní inspektoři k dispozici další podrobnosti z vyšetřování příčin páteční tragické srážky tramvají v Ostravě. Českému rozhlasu to potvrdil generální inspektor Roman Šigut. Přestože vše nasvědčuje tomu, že nehodu zavinil čtyřiadvacetiletý řidič jedné ze souprav, který nedal přednost protijedoucí tramvaji, je třeba vyloučit i technické potíže. Roman Šigut upřesňuje další postup drážních inspektorů.

Roman ŠIGUT, generální inspektor, Drážní inspekce:
Šetření bude samozřejmě pokračovat. Ty podrobnější výsledky by měly být známy už během pondělka. A pak by tedy v průběhu týdne mělo být například ve vozovně komisionálně přezkoušeno nebo prohlídnuty ty tramvaje.

Italové jdou k volbám

moderátor:
V Itálii se dnes rozhoduje o složení nového parlamentu. Čeká Itálii změna, nebo se už potřetí stane prezidentem Silvio Berlusconi? Podle posledních průzkumů měl vůdce konzervativního bloku Lid svobody asi sedmiprocentní náskok před bývalým římským starostou Walterem Veltronim.

Klára STEJSKALOVÁ, redaktorka:
Před volebními místnostmi je zatím celkem prázdno. Hlasovat se může až do zítřejšího odpoledne. "Neočekávám od těchto voleb mnoho pozitivního," říká asi padesátiletý farmaceut Gianni, který přišel volit sám. Jeho rodina se letos rozhodla, že hlasovat nebude, protože si nemohou vybrat. Sám pan Gianni přišel dát hlas pouze kandidátovi na starostu Říma. Parlamentní volby také bojkotuje. Paní Claudia pracuje v reklamě, volí šéfa Demokratické strany Veltroniho. "Nesnáším Berlusconiho. Berlusconi je ostudou naší země." Naopak pan Valentino, který přijel k volbám na sportovním kole, odevzdal hlas právě Silviu Berlusconimu. "Hodně se mi líbí jako osobnost. Něco v životě dokázal. Prosadil se v obchodě. Veltroni je od mládí profesionálním politikem, o běžném životě neví nic." Zda nakonec zvítězí Berlusconi či Veltroni, rozhodne podle italských médií do značné míry volební účast. Řada Italů je obecně politiky znechucena, protože nejsou schopni řešit problémy země.

K výbuchu v íránské mešitě jsou dvě teorie

moderátor:
V Íránu sílí spekulace o příčině včerejšího výbuchu v mešitě, po kterém zahynulo nejméně jedenáct lidí a na dvě stě dalších utrpělo zranění. Ke krveprolití došlo v Shirazu na jihu země. Místní policejní šéf tvrdí, že šlo o nehodu. Kazatel, který sám z výbuchu vyvázl bez újmy, ale naznačuje, že mohlo jít o teroristický útok.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Patrně vybuchla munice, která v mešitě zůstala po nedávné výstavě k iráckoíránské válce. To tvrdí policejní šéf Alí Moajrí, podle kterého šlo každopádně o výsledek nedbalosti. Duchovní Muhamad Andžávínežád ale novinářům řekl, že vše naznačuje na výbuch bomby cíleně umístěné mezi stovky lidí, tedy na teroristický útok. Právě Andžávínežád včera večer v mešitě přednášel o nebezpečí, které prý představuje v Íránu zakázané náboženství báhájismus a také vahábistické učení sunnitských muslimů. O terorismu v noci mluvili samotní státní činitelé. Některé neoficiální zdroje naznačují, že odklon od této teorie může být součástí snahy udržet dojem, že v Shirazu žádné teroristické nebezpečí nehrozí.

Režisér Horký se prošel po severním pólu

moderátor:
Splnit si klukovský sen, natočit kvalitní film a zanechat na severním pólu cimrmanovský odkaz, to chtěli dosáhnout cestovatelé režisér Petr Horký a zkušený polárník Miroslav Jakeš. Podařilo se jim to v rámci expedice nazvané Severní pól, vodka Amundsen 2008. Radiožurnál se satelitním mobilním telefonem spoji s Petrem Horkým. Podle něj severní pól nabízí řadu zajímavých zeměpisných jevů.

Petr HORKÝ, režisér cestovatel:
Dívám se na džípíesku a přejít přes tu hranici, dívat se na kompas, kde opravdu ty změny jsou zřetelné, kde například tím, že tady je neustále polární den, tak stačí, abychom se poposunuli o několik metrů a budu na stejném poledníku, jako je třeba Praha, anebo o pár kousek metrů budu na stejném poledníku, jako je třeba New York, takže jsem schopen udělat osmihodinový nebo klidně i dvacetihodinový časový posun jen na základě několika kroků, které udělám dokola kolem severního pólu.

Na horách ještě byly podmínky pro lyžování

moderátor:
Až devadesát centimetrů sněhu nabídly o tomto víkendu lyžařské areály v Krkonoších. Na lyže se tak opět vydaly stovky lidí. Dnešním dnem ale sezóna v některých střediscích skončila.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Poslední lyžování v letošní sezóně si mohli lyžaři užívat například v Peci pod Sněžkou. Podle Františka Vambery z tamního areálu letošní sezónu zachránil především technický sníh.

František VAMBERA, lyžařský areál Pec pod Sněžkou:
Ty podmínky nebyly tak ideální, ale díky tomu technickému zasněžování potom koncem února jsme opravdu to dohonili, takže i takový ty kritický místa se podařilo zasněžit, ta sezóna byla úspěšná.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Na své si dnes v Krkonoších přišli i běžkaři. Podmínky na běžeckých tratích například na Horních Mísečkách jsou stále dobré. Potvrzuje to Zdeněk Spilka z tamního areálu.

Zdeněk SPILKA, areál, Horní Mísečky:
Závodní jsou všechny upraveny, horší už to je s turistickýma tratěma, který jsou místama i odtálý.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Podle Jiřího Berana ze střediska ve Špindlerově Mlýně se bude lyžovat i příští víkend.

Jiří BERAN, lyžařské středisko, Špindlerův Mlýn:
U nás se bude lyžovat do neděle dvacátého dubna a Horní Mísečky pojedou týden, možná ještě další týden, takže předpokládáme definitivní ukončení čtvrtého května.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Vleky se dnes zastavily v areálu Janské Lázně, Černá Hora. Pokud ale podmínky vydrží, mohly by se ještě rozjet o příštím víkendu.

Výročí Jiřiny Fikejzové

moderátor:
Jednaosmdesáté narozeniny dnes oslavila významná česká textařka a hudební scénáristka Jiřina Fikejzová. V hudební vydavatelství Supraphon působila jako dramaturgyně při vydávání zahraničních licenčních desek. Proslavila se ale především psaním písňových textů. Spolupracovala s Vladimírem Dvořákem, později s orchestrem Karla Vlacha a Tanečním orchestrem Československého rozhlasu. Vytvořila přes dvě stě čtyřicet písňových textů. Napsala také několik scénářů pro pražské Divadlo hudby a pro Československou televizi a Československý rozhlas.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu