Ozvěny dne 17. listopadu 2009

17. listopad 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Průvod z pražského Albertova dorazil na Národní třídu. Jsou tam davy lidí. Extremisté se snaží oslavy 17. listopadu narušit.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Korupce je problém většiny zemí světa, Česko není výjimkou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Běloruští předáci budou moci nadále cestovat do zemí Evropské unie.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
A zítra bude polojasno, jen místy oblačno s deštěm, teploty kolem 13 stupňů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Začínají Ozvěny dne, hezký večer přejí Veronika Sedláčková a Kateřina Causidisová.

Oslavy dvacátého výročí pádu komunismu

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Před dvaceti lety se začal hroutit komunistický totalitní režim. Výročí listopadu 1989 se slaví v celé republice. Asi nejvíce vzpomínkových akcí bylo dnes na Národní třídě v Praze, kam už od rána přicházeli lidé uctít památku studentů, jejichž průvod tu 17. listopadu brutálně potlačila policie. Na dobu před dvaceti lety se ale vzpomínalo také s humorem. Oslavy sleduje reportér Jan Herget. Honzo, hezký večer.

Jan HERGET, redaktor:
Dobrý večer. Pomníček, který je na Národní třídě v malém podloubí, je v tuto chvíli už zcela obklopený svíčkami a květinami, které sem celý den přinášeli kolemjdoucí. Byli mezi nimi i ti, kteří před dvaceti lety s nadšením vyšli do ulic.

osoba:
Všichni jsme byli šťastní, že se něco děje a myslím, že dodatečně si trochu vyčítáme, že jsme nebyli víc aktivní, že jsme to tak nechávali na těch druhých.

Jan HERGET, redaktor:
S kyticí přišli i politici. Asi největší rozruch byl kolem návštěvy prezidenta Klause, kterého přivítal pískot a projevy nesouhlasu. Těm vzápětí oponovali Klausovi příznivci. Na dvou místech se také s humorem vzpomínalo na realitu socialismu a nezapomnělo se ani na umělce, kteří výrazně ovlivnili pád totality. Dění na Národní třídě zkomplikovala Dělnická strana. Jejích stoupenců tu bylo několik stovek a v projevech nechyběly výhrůžky a radikální útoky. Po ostré výměně názorů s policií se ale rozvášněný dav s předsedou strany v čele vydal opačným směrem na most Legií.

osoba:
Já osobně půjdu přes most na druhou stranu. Kdo chce, může mě samozřejmě doprovodit.

Jan HERGET, redaktor:
Extremisté se pak na Výtoni střetli s policisty, do kterých kopali a vzduchem létaly i kameny. Před malou chvílí dorazil na Národní třídu pochod, který vyšel z Albertova, stejně jako před dvaceti lety. Dnes se tam sešly přes 4 tisíce lidí. Právě teď začíná na Národní koncert a diváky se chystá pozdravit i exprezident Václav Havel. Jan Herget, Radiožurnál.

17. listopad v Senátu

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Největší oficiální akci u příležitosti dvacátého výročí 17. listopadu uspořádal Senát. Dopoledne se tam sešli šéfové parlamentů postkomunistických zemí na konferenci Cesta z okovů. Tam také vystoupil bývalý prezident Václav Havel. Politici v Senátu vzpomněli dvacet let svobody, ale i čtyřicet let komunismu, který jí předcházel.

Veronika MALÁ, redaktorka:
"O svobodu musíme pečovat," zaznívalo shodně z úst účastníků konference. Ti většinou zdůrazňovali, že za dvacet let demokracie toho Česko hodně zvládlo. Vstoupilo například do NATO nebo do Evropské unie. Václav Havel nicméně hlavně vzpomněl politiky i umělce, kteří se v minulosti snažili za svobodu bojovat.

Václav HAVEL, bývalý prezident České republiky:
V jiných poměrech a jiným způsobem svou prací navazovali na dílo bojovníků za svobodu z dřívějších desetiletí.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Na to, že demokracie může mít i svá úskalí, upozornil premiér Jan Fischer.

Jan FISCHER, premiér:
Růst násilí, sobectví, xenofobie, opětné uzavírání se do sebe mají svůj původ v dysfunkcích demokracie.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Společná zkušenost postkomunistických států se promítla i do takzvané Pražské výzvy, kterou přečetl šéf Senátu Přemysl Sobotka. Podle ní by popírání a zlehčování zločinů nacismu a komunismu mělo být v Evropě postihováno stejnou měrou.

Přemysl SOBOTKA, předseda Senátu /ODS/:
Sdělme našim kolegům, kteří nikdy neprožili totalitní systém typu komunismus, aby chápali, že my jsme velmi citliví na jakékoliv porušování svobod a jakékoliv regulace.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Veronika Malá, Radiožurnál.

V Mostech u Jablůnkova se propadla další část stavěného tunelu

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
V Mostech u Jablůnkova se propadla další část stavěného tunelu. Šlo asi o desetimetrový úsek. Tunel se poprvé propadl už v neděli ráno. Zbyl po něm kráter dlouhý asi 150 a široký 50 metrů. Jak říká mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla, odborníci předpokládali, že k dalšímu menšímu propadu dojde. Báňský úřad si proto vyžádal přerušení provozu na vedlejší trati mezi Českem a Slovenskem, aby statici prověřili jeho bezpečnost.

Pavel HALLA, mluvčí Správy železniční dopravní cesty:
Ve spolupráci s báňským úřadem monitorujeme a sledujeme stav té zborcené části nadloží v tom rozšiřovaném tunelu, bylo potřeba v rámci technologických opatření udělat přibližně hodinovou přestávku na prověření stavu sousedního provozovaného tunelu, to proběhlo přibližně mezi čtvrt na pět a čtvrt na šest, byl zastavený provoz, teď už vlaky opět jezdí.

Korupce je problém většiny zemí světa

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Nový Zéland, Dánsko, Singapur, Švédsko a Švýcarsko, to jsou podle aktuálního hodnocení mezinárodní organizace Transparency International státy s nejnižší mírou korupce. Ze sto osmdesáti hodnocených zemí naopak nejhůře dopadly Irák, Súdán, Barma, Afghánistán a Somálsko. Česko si proti loňsku pohoršilo o sedm míst a je na dvaapadesátém místě.

Jan PROKEŠ, redaktor:
To sice znamená, že patříme podle pořadí ještě do první třetiny nejméně zkorumpovaných států. Zároveň ale podle číselné hodnoty korupčního indexu, který Česku přisuzuje Transparency International, má naše společnost co do zkorumpovanosti blíž k somálské než k té novozélandské. Společenská rakovina v podobě úplatkářství celkem logicky bují nejvíc ve státech dlouhodobě sužovaných konflikty a bez stabilních veřejných institucí. Šéfka organizace se sídlem v Berlíně Huguette Labelle upozornila, že některé bohaté státy s nízkou mírou korupce přispívají k jejímu úspěchu v zahraničí. Díky neprůhledným bankám jsou totiž takzvané daňové ráje vhodným azylem pro peníze pocházející z korupce a dalších nezákonných aktivit. Jan Prokeš, Radiožurnál.

Běloruští pohlaváři mohou dál cestovat do Evropské unie

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Běloruští pohlaváři mohou nadále cestovat do zemí evropské sedmadvacítky. Zákaz vydávat víza se stále týká jen těch, kteří se podíleli na mizení politicky nepohodlných lidí. Ministři zahraničí Unie ale pohrozili Minsku obnovením vízových sankcí pro všechny vrcholné představitele režimu, pokud se situace v oblasti lidských a občanských práv nebude v Bělorusku zlepšovat.

Pavel NOVÁK, redaktor, Brusel:
Ministři zahraničí sedmadvacítky prodloužili platnost vízových sankcí uvalených na běloruské činovníky o další rok, ale zároveň jejich uplatňování na stejnou dobu pozastavili. Unie tím chce přimět Lukašenkův režim k větší demokratizaci. Prohlásila, že v některých oblastech sice Minsk udělal řadu pozitivních kroků, ale pozastavila se nad přetrvávajícím potlačováním pokojných shromáždění nebo odmítáním registrovat politické strany a nezávislá média. "Ale nevzdáváme to. Budeme pokračovat ve sbližování s Běloruskem s cílem ovlivnit jeho vedení správným směrem," řekl šéf diplomacie tento půlrok Unii předsedajícího Švédska Carl Bildt. Unie také vyzvala Bělorusko ke zrušení trestu smrti nebo alespoň k uvalení moratoria na jeho vykonávání. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

V Londýně promluvil voják usvědčený z trýznění iráckého civilisty

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Šest let starý skandální případ utýrání iráckého civilisty britským vojákem nabývá větších rozměrů. Desátník usvědčený ze smrti trýzněného Iráčana Bahy Musy totiž během veřejného vyšetřování prohlásil, že byl svědkem mučení zajatců ze strany všech příslušníků své jednotky.

Milan KOCOUREK, redaktor, Spojené království:
Bývalý desátník britské armády Donald Payne byl jediným příslušníkem sedmičlenné armádní jednotky, který byl vojenským soudem v roce 2007 usvědčen z válečného zločinu, když se doznal k trýznění hotelového recepčního Bahy Musy. Payne byl civilním soudem odsouzen na rok vězení a propouštěn z britské armády. Nyní při veřejném vyšetřování v Londýně tvrdil, že viděl příslušníky své jednotky, včetně velitele, poručíka Craiga Rodgerse, jak trýzní zajatce. Poručík Rodgers obvinění odmítl. Veřejné vyšetřování začalo letos v červenci z popudu britského ministra obrany a má osvětlit okolnosti úmrtí Bahy Musy. Pro Radiožurnál Milan Kocourek, Spojené království.

Odborníci předpovídají spršku asi 500 meteorů Leonid za hodinu

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Až 500 meteorů za hodinu předpovídají někteří odborníci dnes v noci. V této době bude totiž vrcholit aktivita meteorického roje Leonidy. Podle vedoucího Observatoře Kleť Miloše Tichého lze Leonidy sledovat v tuto dobu každý rok.

Miloš TICHÝ, vedoucí Observatoře Kleť:
Pokud jde o Leonidy, tak ty jsou vlastně každý rok kolem toho 17. listopadu, ale výraznější aktivita bývá jednou tak za 30, 33 let. Pokud bude jasno, protože to je důležitá podmínka, aby byla jasná obloha, tak by viditelné měly být kolem třiadvacáté hodiny, něco před třiadvacátou hodinou, a pokud si posluchači vyjdou někde za město, kde je nebude rušit pouliční osvětlení, tak by měly být vidět z celé České republiky.

V Česku dnes padaly teplotní rekordy

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
V Česku dnes padaly teplotní rekordy. V Českých Budějovicích krátce po poledni naměřili téměř 20,5 stupně Celsia. V jihočeské metropoli je to tak nejlepší 17. listopad od roku 1926. Příjemné počasí by podle meteorologů mělo vydržet až do konce týdne.

autoři: Kateřina Causidisová , ves
Spustit audio

Více z pořadu