Ozvěny dne 2. února 2008

2. únor 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Na důchodový účet přispívá více lidí, než z něho čerpá

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Na důchodový účet přispívá více lidí, než z něho čerpá. Podle České správy sociálního zabezpečení platí důchodové a sociální pojištění čtyři miliony osm set osmdesát tisíc plátců, zatímco starobních důchodců je přes dva miliony. Znamená to, že na jeden starobní důchod podle statistik platí dvě celé a čtyři desetiny osoby. Vojtěch Benda, senior manažer z ING Bank říká, že za to vděčíme hlavně solidně a rychle rostoucí ekonomice.

Vojtěch BENDA, senior manažer ING Bank:
Díky tomu vzrostla zaměstnanost a zvýšil se počet plátců a samozřejmě to také velmi příznivě pomohlo stabilitě a snížení deficitu veřejných rozpočtů. Na druhou stranu ty demografické projekce spojené se stárnutím populace jsou poměrně neúprosné, takže můžeme předpokládat, že při současném nastavení důchodového systému ten systém zůstane v přebytku pouze omezený čas. V horizontu deseti, patnácti let můžeme čekat, že se začne překlápět do mírného deficitu.

Podpis dohody Polska a USA o základně se odsouvá

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Polsko a Spojené státy pravděpodobně nestihnou podepsat dohodu o vybudování americké základny během březnové návštěvy premiéra Donalda Tuska ve Washingtonu. Vyplývá to z jednání, která ve Spojených státech vede polský ministr zahraničí Radek Sikorski.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Ministr Sikorski pochybuje o tom, že se do březnové návštěvy premiéra Tuska ve Washingtonu podaří dokončit vyjednávací maratón. Před případným podpisem dohody je podle ministra nutné vyřešit spoustu právních a technických otázek. Komentáři to označují za vyčkávací taktiku. Vláda premiéra Donalda Tuska čeká na výsledek prezidentských voleb ve Spojených státech. Podle ministra Sikorského jsou ale jednání na dobré cestě a Washington vyšel vstříc polským přáním a představám.

Radek SIKORSKI, polský ministr zahraničí:
Sama paní ministryně zahraničí řekla, že Spojené státy mají zájem o posílení polské obranyschopnosti, zvláště v oblasti protiletecké a protiraketové obrany. To je pro nás velmi důležité, protože to je náš argument při rozhovorech a americká strana tento argument přijala.

V JE Dukovany začala letos první odstávka

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
V jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku dnes začala první letošní odstávka výrobního bloku. Podle plánu by měla být nejkratší za třiadvacet let provozu tohoto energetického zdroje. Místo obvyklých třiceti dnů potrvá pouhých dvacet. Dukovanská elektrárna, která je dosud největším zdrojem elektřiny v Česku, má celkem čtyři výrobní bloky. Do sítě přestal proud přechodně dodávat její blok číslo tři.

Omezení provozu na ruzyňském letišti

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Některým aerolinkám se nelíbí dnešní omezení provozu na ruzyňském letišti. Kvůli finálovému večeru soutěže krásy Česká Miss v novém terminálu 2 budou od osmnácté až do třiadvacáté hodiny přesunuty odlety do terminálu 1. Přílety zůstanou beze změn. Podle mluvčí letiště Evy Krejčí k omezením nedojde a komfort pasažérů se tak nesníží.

Eva KREJČÍ, mluvčí ruzyňského letiště:
Jsme se dohodli s předstihem s leteckými a handlingovými společnostmi. Informace v době konání Miss budou k dispozici z letištního rozhlasu, budou hostesky, které budou cestující navádět. Finále České Miss, galavečer stejně jako přípravy probíhají v části terminálu 2, která je připravena na další rozvoj kapacit Letiště Praha. Je to v té levé části odletové haly terminálu 2, která je v tuto chvíli prázdná.

Čadští rebelové prý dobili tamní metropoli Ndjamenu

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Čadští rebelové tvrdí, že dobili tamní metropoli Ndjamenu. Státní zdroje ale uvádějí, že vládní jednotky mají situaci pod kontrolou. Povstalci vstoupili do města dnes ráno a pokoušejí se v největší ofenzívě poslední doby podpořit prezidentský palác. Francie připravuje evakuaci svých i cizích občanů. V ulicích stále zaznívá střelba a situace je značně nepřehledná. Útok čadských rebelů odsoudili i účastníci summitu Africké unie, který dnes končí v etiopské Adis Abebě. Uvedli, že pokud město padne do rukou povstalců, vyloučí zemi z Africké unie.

Sněhová kalamita postihla Čínu

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Sněhová kalamita postihla Čínu. Komplikuje tam dopravu, kromě železniční a silničí také leteckou. Stovky letů měly zpoždění a některé musely být dokonce i zrušeny, a to včetně mezinárodních. Peking v uplynulých dnech nasadil do bojů s rozmary letošní zimy asi milion vojáků a záložníků. V některých částech země hrozí humanitární krize.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Obě mezinárodní letiště v největším čínském městě Šanghaji do dnešního poledne zrušila třináct letů, dalších pět set jich bylo zpožděno. Kvůli nedostatku místa musela ve dvanáct hodin i přestat přijímat letadla. Podobná restriktivní opatření přijala i hlavní letiště v okolích provinciích Ťiangsu, Juannan a Četiang. Podle meteorologů má navíc pokračovat sněžení v nejvíce zkoušených oblastech, tedy především na jihu a východě země, a to až do osmého února.

Nicolas Sarkozy se oženil

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se prý konečně opravdu oženil se svou partnerkou Carlou Bruniovou. Uvedlo to francouzské rádio RTL s odvoláním na svědky obřadu. Svatba proběhla v prezidentském sídle v Elysejském paláci. Už několikrát předtím tamní média spekulovala o jeho údajném sňatku. Ani jedenkrát se ale zpráva nepotvrdila. Mluvčí prezidentské kanceláře odmítl informaci komentovat.

Masopustní reje v ČR

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Vesnice i větší města v Česku o tomto víkendu ožívají masopustními reji. Nejsilnější jsou tyto zvyky na Moravě a ani dnes tradice masopustů nemizí. Jejich mapování se dlouhá léta věnuje etnograf Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Karel Pavlištík. Ten také přibližuje tradiční obchůzku s medvědem, která vznikla už v předkřesťanských dobách.

Karel PAVLIŠTÍK, etnograf, Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně:
U každé chalupy se zazpívalo, zatancovalo se s gazděnou, skákaly ženské, hráli muzikanti na konopě, to byl tanec divoký, při kterém musely roby skákat. A jak vysoko vyskočily, tak se říkalo, že naroste konopí. Osazovaly se mladé ženy, čerstvě vdané na medvěda, posazovaly se rozkročmo, aby byly plodné.

Spustit audio

Více z pořadu