Ozvěny dne 20. července 2008

20. červenec 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Čunkův případ považuje Karel Schwarzenberg za uzavřený

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Přeji vám hezké odpoledne, začínají Ozvěny dne. Spor o bezúhonnost Jiřího Čunka považuje Karel Schwarzenberg za uzavřený. Ministr zahraničí to řekl v České televizi. Audit firmy Kroll, který si objednal, podle něj jednoznačně vysvětlil finance rodiny Čunkových. Vynaložené námahy a peněz za nezávislý audit šéf české diplomacie nelituje.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničních věcí:
V sedmseti stránkách by měl býti mimo, kdyby se v těch chybějících sedmseti stránkách něco závažného objevilo, tak by to pro mě bylo uzavřené.

Obchod se smlouvami nebo politická dohoda?

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Procesy kolem schvalování Lisabonské smlouvy a radaru znovu rozhádaly politiky. Za skandální označil místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD návrh na spojení ratifikace smlouvy o radaru a Lisabonské smlouvy. V České televizi tak reagoval na slova premiéra Topolánka. Ten minulý týden řekl, že pokud by parlament odmítl smlouvy o radaru, mohlo by to poslance ODS ovlivnit při schvalování Lisabonské smlouvy o reformě Evropské unie. To ale Lubomír Zaorálek odmítá.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/:
Takový obchod se smlouvami, to snad je skandál. V tom případě mám obavy o Českou republiku a její kredibilitu, co se týče uzavírání smluv do budoucna. Podívejte se, Lisabonská smlouva není dárek pro sociální demokracii. Lisabonská smlouva, o té jednala tato koalice, premiér ji podepsal a on má povinnost ji nechat ratifikovat.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Podle předsedy Senátu a občanského demokrata Přemysla Sobotky by to ale byla běžná politická dohoda. Smlouvy je možné propojit politicky, ale nelze je najednou projednat, jak řekl, poslanci ODS se navíc podle něj staví k ratifikaci Lisabonské smlouvy kladně.

Přemysl SOBOTKA, předseda Senátu /ODS/:
A mohu říct, že nálada vzhledem k tomu, že vláda to podepsala, potažmo Mirek Topolánek, převažuje v této chvíli pozitivně na Lisabonskou smlouvu. Že jsou tam politici, ať už v Senátu nebo ve sněmovně, kteří s tím nesouhlasí, vždyť žijeme v demokracii snad, nemusíme být stádo, které táhne jedním směrem.

Na pobřeží Španělska vybuchly tři slabé nálože

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Na pobřeží severního Španělska dnes vybuchly čtyři slabé bomby. Exploze způsobily menší škody. Nikoho nezranily. Údajný mluvčí baskických separatistů telefonicky varoval před náložemi a úřady zmíněné oblasti hned evakuovaly. Snahou separatistů bylo podle místních komentářů poškodit turistický ruch, který patří k hlavním ekonomickým odvětvím Španělska.

Unesení němečti horolezci byli propuštěni

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Šťastně skončilo drama tří unesených německých horolezců, které ve své moci drželi kurdští povstalci. Separatisté ze Strany kurdských pracujících je propustili na svobodu. Informaci už potvrdilo německé ministerstvo zahraničí.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Trojice horolezců z Bavorska se podle dostupných informací těší dobrému zdraví. Muži, kteří se pokoušeli o výstup na horu Ararat, jsou teď v péči tureckých bezpečnostních sil. Ty vzaly údajně únosce do kleští a těm nezbylo nic jiného, než trio Němců propustit. Původně žádali separatisté z PKK ukončení údajných represí proti této straně v Německu. Vadil jim zejména zákaz televizní stanice Roi. Šéf německé diplomacie FrankWalter Steinmeier na to konto vzkázal, že se jeho země nenechá vydírat. Vedení Strany kurdských pracujících, která figuruje na seznamech teroristických organizací, deklarovalo, že únos podnikla regionální kurdská bojůvka z vlastní iniciativy.

Američtí vojáci zabili při zátahu guvernérovy příbuzné

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Američtí vojáci zabili v severoirácké provincii Salahadín syna a synovce tamního guvernéra. Podle oficiálního prohlášení se tak stalo při zátahu proti příslušníkům teroristické sítě Al Kajda. Zabití Iráčané prý byli ozbrojeni a Američané uvedli, že oba projevovali nepřátelské úmysly.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Americká razie nedaleko města Bajdží měla původně za cíl najít údajného finančníka teroristů. Při útoku na jeho předpokládaný úkryt prý ale Američané našli jiné dva ozbrojence a ty pak zastřelili. Jedním ze zabitých je sedmnáctiletý Husám, syn guvernéra Hamada Hamúda. Druhý Iráčan byl Husámův bratranec, tedy guvernérův synovec. Provincii Salahadín převážně obývají sunnitští Arabové, kteří tvoří jádro protiamerických ozbrojených skupin. V provincii leží i Tikrít, rodná oblast popraveného bývalého prezidenta Saddáma Husajna. Guvernér Hamúd ale v minulosti například vyzýval sunnity, aby ukončili bojkot nového režimu a zapojili se aktivně do voleb.

Elektrický proud zabil dělníka v železárnách

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Pětadvacetiletý dělník zemřel ráno při práci v Železárnách Hrádek na Rokycansku. Muže zasáhl elektrický proud při opravě jednoho ze zařízení v hale žíhárny. Podrobnosti zjišťoval redaktor Jan Dvořák.

Jan DVOŘÁK, redaktor:
Měla to být banální oprava zařízení, které se používá u žíhací pece. To by však nesmělo jednomu z montérů vypadnout nářadí do montážní šachty. Pokračuje řídící důstojník hasičů Plzeňského kraje Miroslav Moulis.

Miroslav MOULIS, řídící důstojník hasičů Plzeňského kraje:
Parta montérů prováděla opravu zakládacího stroje do žíhací pece a do toho rozvodního kanálu jim upadlo nářadí, nějakej klíč. A ten jeden z dělníků se teda rozhodl, že do toho kanálu vleze, ten vstup byl od tý zakládací stolice asi patnáct metrů, odklopil teda ten kanál, vlezl dovnitř, došel pod ten stroj, podal mu ten klíč a jak se otočil, tak se zřejmě dotknul nějaké živé části v tom kanále.

Jan DVOŘÁK, redaktor:
Možná se jednalo o nešťastnou souhru náhod, možná jde o porušení předpisů bezpečnosti práce. Všechny tyto varianty teď podle tiskové mluvčí západočeských policistů Martiny Kohoutové prošetřuje rokycanská policie.

Martina KOHOUTOVÁ, mluvčí západočeských policistů:
Policisté se případem intenzivně zabývají a také zkoumají, zda nedošlo k porušení předpisů bezpečnosti práce.

Jan DVOŘÁK, redaktor:
V tomto týdnu už jde o druhou tragickou nehodu v hrádeckých železárnách.

Zpřísnění zákona o chovu psů

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Lidé, kteří výchovu psa bojového plemene nezvládnou, si ho nebudou moci pořídit. Tak zní jedna z variant připravované změny zákona o chovu psů. Pracuje na ní sociálně demokratický poslanec Jeroným Tejc. Druhá z variant počítá se zpřísněním postihů za napadení psem a také s tvrdými postihy lidí, kteří o svého psa neumějí pečovat, včetně zanedbávání výcviku a nebo týrání zvířete. Svým kolegům by návrh poslanec Tejc chtěl předložit na podzim.

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:
Na přelomu záříříjna, možná ještě listopadu by proběhly v Poslanecké sněmovně odborné semináře, na které by byla pozvána především kynologická veřejnost a kde bychom chtěli o těch základních principech zákona jednat. To znamená, pokud by ten zákon měl spatřit světlo světa, tak by to bylo někdy na přelomu kalendářního roku a tak, aby mohl být schválen ještě v tomto volebním období.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Před několika dny napadla doga muže, který na následky poranění včera zemřel. Zvíře proniklo na zahradu a kromě muže napadlo také jeho dceru. Ta je v péči lékařů. Policisté agresivního psa museli zastřelit. Jeho majitelům hrozí až dva roky vězení.

Ute Lemperová v Praze

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Světoznámá šansoniérka Ute Lemperová vystoupí už za hodinu v Praze v rámci čtvrtého ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Prague Proms. Ve Smetanově síni Obecního domu ji doprovodí český národní symfonický orchestr s dirigentem Rastislavem Štúrem. Německá zpěvačka do svého programu zařadila skladby Leonarda Bernsteina, Kurta Weilla a šansony Edit Piaf a Jacquesa Brella. Přehlídka Prague Proms letos nabízí osmnáct koncertů rozmanitých hudebních žánrů od klasiky, šansonů a jazzu až po komorní program.

Po rekonstrukci se otevírá nejznámější muzeum Pabla Picassa v Antibes

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Jedno z nejznámějších muzeí ve Francii, Muzeum Pabla Picassa v Antibes na jihu Francie dnes po dvouleté rekonstrukci otevřelo své brány. Podle kritiků bude výstava slavného malíře tím nejzajímavějším, co chystá kulturní léto ve Francii.

Jan ŠMÍD, redaktor:
Dnešní vernisáží bude v zámku Grimaldi zahájena výstava třiadvaceti pláten a čtyřiceti kreseb Pabla Picassa, který je úzce spojen s jižní Francií, především s městy Antibes a Vallauris. Muzeum bylo uzavřeno od března 2006 a jeho znovuotevření je považováno za událost léta. Kromě Picassa bude k vidění i několik obrazů Nicolase de Staela, který v roce 1955 spáchal v Antibes sebevraždu. Muzeum Picassa v Antibes je považováno za jedno z nejzajímavějších ve Francii, nejen kvůli mimořádně zajímavé kolekci, ale také díky samotnému zámku, v němž se expozice nachází.

Spustit audio

Více z pořadu